BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,14
ALTIN 2.466,49
HABER /  DÜNYA

Acil organ bağışına tepki

New York'ta, uygulama konulması planlanan "Acil organ bağışı ambulans projesi" tepkiye yol açtı

Abone ol

ABD'nin New York kentinde, uygulamaya konulması planlanan "acil organ bağışı ambulans projesi", halk ve sağlık çevreleri arasında tepkiye yol açtı.

Söz konusu proje kapsamında, yaralılara yardım için trafik kazası mahalline gelen ambulansın hemen ardından, yaralının ölmesi durumunda organlarını almak üzere ikinci bir ambulans gelecek.

Federal Sağlık Kaynakları ve Hizmetleri İdaresinden aldıkları 1.5 milyon dolarlık yardımla projeyi hazırlayan bir grup New Yorklu doktor, uygulama ile, potansiyel organ bağışı yapacak kişiler hakkındaki bilginin kullanımının geliştirilmesini ve kaza anında hayatını kaybeden organ bağışı yapacak kişilerin organlarını alacak özel bir ambulans sistemi kurulmasını planlıyor.

Amerikalıların yüzde 90'ı, öldükten sonra organlarını bağışlamaktan yana olmasına rağmen, ülkede, nakil gereken hastalar için yeterli organ bulunamaması sebebiyle her gün 18 kişi hayatını kaybediyor. Ancak, İspanya'da 19 yıldır başarıyla devam eden uygulama, New York'taki kimi sağlık çevrelerince tepkiyle karşılandı.

Kaza yerinde kişiye "ölüm raporu" verilmesinin kritik bir karar olduğunu belirten yetkililer, ayrıca, kent sokaklarında dolaşan ambulansın halk arasında olumsuz düşüncelere neden olacağını da ifade ettiler.