BIST 10.182
DOLAR 32,36
EURO 34,62
ALTIN 2.380,30
HABER /  GÜNCEL

İran'da iki idam

İran'da iki kişinin, İsrail adına casusluk yapmak ve muhalif Halkın Mücahitleri örgütüne üye olmak gerekçeleriyle asıldığı açıklandı.

Abone ol

İran'da biri İsrail hesabına casusluk yapmak, diğeri de muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü'ne üye olmaktan hüküm giyen iki kişinin idam edildiği açıklandı.

İran iki yıl önce de Mossad adına çalıştığı ileri sürülen bir kişiyi asmıştı

Resmi Haber Ajansı IRNA, İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan hükümlünün adını Ali Ekber Siadati olarak açıkladı ve başkent Tahran'daki Evin hapishanesinde idam edildiğini duyurdu.

Hafta başında, temyiz mahkemesinin de cezayı onamasından sonra İsrail hesabına casusluk yapan bir kişinin asılacağı duyurulmuştu.

IRNA'ya göre Siadati, iddia edilen casusluk faaliyetlerine 2004'te başladı ve iki yıl önce ülkeyi terk etmeyi planlarken yakalandı.

Siadati'nin, İran'daki askeri manevralar, üsler, savaş uçakları, askeri uçuşlar, uçak kazaları ve füzelerle ilgili bilgi sağladığı iddia ediliyordu.

'Tayland, Hollanda ve Türkiye'de buluşmalar'

Bir hükümet kuruluşunda çalışan Siadati'nin gizli bilgileri nasıl aldığı konusundaysa ayrıntı verilmedi.

Siadati'nin Türkiye, Tayland ve Hollanda'ya yaptığı ziyaretlerde İsrail gizli servisi Mossad'daki bağlantılarıyla buluştuğu savunuldu.

Haberde ayrıca, Siadati'nin gizli bilgiler karşılığında 60 bin dolar aldığını, Mossad'daki bağlatılarıyla her buluşmasında da yedi bin dolar aldığını itiraf ettiği bildirildi.

İsrailli yetkililerdense henüz bir açıklama gelmedi.

Bu arada, Halkın Mücahitleri adlı muhalif gruba üye olduğu gerekçesiyle asılan Ali Saremi'nin 2007'de siyasi mahkumlar için yapılan bir gösteriye katılmasından sonra gözaltına alındığı duyuruldu.