BIST 10.308
DOLAR 32,21
EURO 34,73
ALTIN 2.445,23
HABER /  POLİTİKA

İrana destek İsraile eleştiri

Nükleer tartışmada Başbakan Erdoğan komşuya arka çıktı.. İsrail'in silah gücüne dikkat çekti..

Abone ol

Başbakan Erdoğan İran'ı savundu, İsrail'i eleştirdi. İran'ın üye olduğu UAEK'ya İsrail'in neden üye olmadığını sordu.

Erdoğan, nükleer silahı olan İsrail'in Gazze'de kullandığı fosfor bombalarını hatırlattı.

Erdoğan uluslararası camianın çifte standardını "Yatıyoruz kalkıyoruz İran... Yani daha adil olmamız lazım" diyerek gösterdi.

ABD'deki temaslarını tamamlayarak dün Türkiye'ye dönen Başbakan Erdoğan, New York'tan ayrılmadan önce ve İstanbul'a varışında gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Başbakan Erdoğan New York'taki basın toplantısında bir gazetecinin "İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili bir arabuluculuk teklifi oldu mu?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

İSRAİL NİYE ÜYE DEĞİL

Ortada böyle bir durum varken, uluslararası medyanın sürekli İran'ı konuştuğunu ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında çok daha farklı konuşulacak konular var diye de düşünüyorum. Çünkü konuşanlar hepside kendilerinde nükleer silah olanlar. Biz Ortadoğu'da nükleer silaha tamamen karşıyız. İstemiyoruz böyle bir şeyi. Ortadoğu'da da nükleer silahı olan ülke var, örneğin İsrail. Bir fark var, İsrail UAEK'ya üye değil, İran üye...

YATIYORUZ KALKIYORUZ İRAN

Kaldı ki Gazze'de fosfor bombaları kullanıldı. Bu ne? Kitle imha silahı. Bunun neticesinde 1400 kadın, çocuk orada öldü, 5000 yaralı. Bunlar hiç masaya gelmiyor. Bunlarla ilgili hazırlanmış raporlar varsa bunlar gündeme gelmiyor. Şahsen, sorumluluk mevkinde olan bir insan olarak rahatsız ediyor. Niçin bunlar masada yok, niçin bunlar konuşulmuyor? Yatıyoruz kalkıyoruz İran... Yani daha adil olmamız lazım. Dürüst davranmamız lazım. Eğer küresel barışı istiyorsak.''

Erdoğan, ABD medyasında gündemde olan "İran'ın nükleer tesislerine saldırmak gibi bir konunun gündemde olup olmayacağına, "İran'a karşı böyle bir çılgınlığın'' yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soru üzerine ise "Biz böyle bir şeyi (İran'ın nükleer santrallerine saldırı senaryosu) bölgede temenni etmeyiz, yani bu çok çok yanlış bir şey olur, yani bundan bu çılgınlığa teşebbüs edenler salt olarak zarar görmez'' dedi.

IRAK'TA MEDENİYET ÇÖKTÜ

Başbakan Erdoğan, "Bakın Irak'la ilgili süreci yaşıyoruz, bunun bize ders olması lazım, yani şimdi sormak gerekir, kendi kendimize soralım yani Irak'ta neyi hallettik. Şu anda bir ülke bir medeniyet bana göre çöktü, milyonu aşkın insan öldü'' diye konuştu.