BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

DTP rest çekti ifadeye gitmiyor

TBMM'de ifade krizi büyüyor. Polis ifade almakta ısrarlı Meclis Başkanlığı ise çıkış arıyor. Kilit ise yarın açılacak gibi...

Abone ol

Haklarında terör örgütü propagandasını yapmak suçlamasıyla dava açılan ve Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce ifade vermeye çağırılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, ifade vermeye gitmeyeceklerini söyledi.

Haklarında terör örgütü propagandasını yapmak suçlamasıyla dava açılan ve Ankara 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce ifade vermeye çağırılan
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Eş Başkan Emine Ayna, Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile ilgili yaşanan yaşanan ifade vermeme krizinde gözler yarın Türk ve Demirtaş hakkındaki duruşmaya çevrildi. Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş, ifade vermeye gitmeyeceklerini söyledi.

''ZORLA GETİRME KARARI HİÇ KİMSENİN İŞİNE YARAMAZ''

İHD Diyarbakır Şube Başkanı olduğu dönemde PKK'nın yayın organı olarak bilinen ROJ TV'deki bir konuşması nedeniyle "Terör örgütünün propagandasını yaptığı" suçlamasıyla hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Selahattin Demirtaş, duruşmaya katılmayacağı belirterek, "Mahkeme yarın ya zorla getirme kararı verecek ya da yeni bir tebligatta bulunacak. Ancak zorla getirme kararı hiç kimsenin işine yaramaz. Gereksiz bir siyasi krize yol açar. Sanırım yeni bir tebligat yapılır. Ancak sonuç ne olursa olsun Meclis'in çözüm bulması lazım" diye konuştu.

MEHMET ALİ ŞAHİN HENÜZ DEVREYE GİRMEDİ

Toptan döneminde kamuoyuna yansıyan ifade vermeme krizinde henüz yeni Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ise devreye girmedi. Şahin, daha önce yaptığı bir açıklamada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 29 Eylül'de nasıl bir karar alacağını bilemediğini belirterek "İhzar mihzar kararı çıkartır mı yani zorla götürme kararı çıkartır mı onu bilemem. Ama Meclis'ten zorla götürülme gibi bir şey olursa ona Meclis Başkanlığı olarak biz izin vermeyiz. Geçmişte yaşanan olayların Meclis çatısı altında yaşanmasına Meclis Başkanı olarak müsaade edemem" demişti.

DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Mardin Milletvekili Emine Ayna hakkında Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ise İstanbul ve Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemeleri'nde dava açılmıştı. Mahkemeler milletvekillerinin ifadelerinin talimatla alınması için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazmıştı. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de arasında bulunduğu DTP Kadın Meclisi Üyesi 23 kişi ile DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında "suçu ve suçluyu övdükleri" iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 2 ayrı dava daha açılmıştı.