BIST 10.408
DOLAR 32,30
EURO 35,12
ALTIN 2.406,85
HABER /  GÜNCEL

İran: Petrol ambargosu sonuç vermeyecek

İran Dışişleri Bakanlığı, AB'nin petrol ambargosunu haksız olarak niteledi ve yaptırımların İran'ı yolundan döndüremeyeceğini duyurdu.

Abone ol

İran hükümeti, Avrupa Birliği'nin aldığı petrol ambargosu kararını haksız olarak niteledi ve yaptırımların sonuç vermeyeceğini öne sürdü.

AB dışişleri bakanları, dün Brüksel'de nükleer programı nedeniyle İran'a petrol ambargosu uygulanmasında uzlaşmıştı.

Karar uyarınca İran'la yeni petrol sözleşmesi yapılması yasaklanacak. Daha önce sözleşme imzalamış ülkeler de İran'dan en son 1 Temmuz'a kadar petrol alabilecek.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanperest, yaptırımların "İran'ı en temel hakkını kullanma yolundan döndüremeyeceğini" söyledi.

Avrupa Birliği, petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini İran'dan karşılıyor.

Mehmanperest, "Avrupalı yetkililer ve Amerika'nın siyasi baskısı altındaki diğer ülkeler, ulusal çıkarlarını düşünmeliler ve Amerika'nın gizli amaçlarına ulaşmasına yardımcı olmak için kendilerini İran petrolünden mahrum etmemeliler" dedi.

ABD memnun

ABD Başkanı Barack Obama, yaptırım kararını memnunlukla karşıladıklarını belirterek, AB'nin "İran'ın nükleer programının arz ettiği ciddi tehdit karşısında uluslararası birlik örneği sergilediğini" söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak bir açıklama yayımlayarak İran'ın nükleer programının barışçıl olduğu konusunda uluslararası kamuoyunu ikna edemediğini savundu.

Açıklamada, "İran'ın nükleer silaha sahip olmasını kabul etmeyeceğiz. İran uluslararası yükümlülüklerine uymadı ve bölgesine şiddet ihraç ediyor, şiddet tehdidinde bulunuyor" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Hazine Bakanı Timothy Geithner da ortak açıklamalarında "Yaptırım kararı İran üzerindeki baskının artırılmasına yönelik uluslararası çabada yeni bir güçlü adım" dedi.

İran'a heyet

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu 29-31 Ocak tarihleri arasında Tahran'a bir heyet göndereceğini açıkladı.

Kurum geçen Kasım'da İran'ın nükleer patlayıcı cihaz geliştirilmesine yönelik testler yaptığını açıklamıştı.

Tahran nükleer programının elektrik enerjisi üretmek amaçlı olduğunu söylüyor.

İran'ın nükleer silah geliştirebileceğinden kuşku duyan Avrupa Birliği daha önce de bu ülkeye bir dizi yaptırım kararı almıştı.

Ancak bu son karar AB'nin Tahran'ı hedef alan en sert yaptırım adımı olarak niteleniyor.

İran, petrolünün büyük kısmını Asya'ya satıyor. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Asya ülkelerini İran'dan petrol alımını azaltmaya ikna etmeye çalışıyor.