BIST 10.562
DOLAR 32,25
EURO 35,00
ALTIN 2.477,26
HABER /  GÜNCEL

İran lideri Ruhani'ye BM'de Yahudi milletvekili eşlik edecek

ABD Başkanı Obama ile mektupla iletişime geçen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, BM Genel Kurulu sırasında medya atağına hazırlanıyor. Yahudi milletvekilinin eşlik edeceği İran lideri CNN'e röportaj verecek.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın mektup yoluyla iletişime geçtiği İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarında İranlı Yahudi bir milletvekilinin de eşlik edeceği belirtiliyor.

Ruhani'nin Amerikan medyasına röportajlar vermesi bekleniyor.

Yeni İran liderinin Obama ile yüz yüze görüşeceği iddiaları ise doğrulanmıyor.

Bu arada, İranlı yetkililerin ılımlı açıklamaları devam ediyor.

Ruhani konuştu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün "Suriye'de halk ülkeyi yönetmek için kimi seçerse onu kabul edeceklerini" söyledi.

Resmi haber ajansı IRNA'nın duyurduğuna göre, Devrim Muhafızları komutanlarına seslenen Ruhani, "İran'ın bölgede askeri hakimiyet peşinde olduğunu düşünen Batı yanlış yapıyor" dedi.

İran'ın siyasi lideri, Basra Körfezi'nde askeri üsleri bulunan ABD'nin çekilmesi halinde bölgenin "cennete" dönüşeceğini söyledi.

Obama, hafta sonunda ABC televizyon kanalında yayımlanan açıklamasında, İran lideriyle mektup yoluyla iletişime geçtiklerini doğrulamış ancak mektubun içeriği hakkında bilgi vermemişti.

İran'da İslami rejimin kurulduğu 1979 yılından bu yana diplomatik ilişki bulunmayan iki ülkenin hiçbir lideri bir araya gelmedi.

'Stratejik değişiklik yok'

İki liderin bir araya gelebileceği yönündeki haberlerin "sadece spekülasyon" olduğunu belirten BBC Farsça Servisi'nden Siavash Mehdi-Ardalan, mektuplaşmada büyük ihtimalle İran'ın nükleer programı ve Suriye konularının ele alındığını belirtiyor.

Siavash Mehdi-Ardalan'a göre, henüz tarafların stratejik yaklaşımlarında bir değişiklik görülmüyor ancak "öncesine göre daha iyi ve daha yumuşak bir atmosfer oluştu."

Ruhani'nin New York'ta bulunduğu sırada, CNN'in deneyimli muhabiri Christiane Amanpour'un aralarında olduğu Amerikalı gazetecilere röportaj vereceği açıklandı.

New York'taki BBC Farsça muhabiri Bahman Kalbasi ise Ruhani'ye eşlik edecek İran heyeti içinde bir Yahudi milletvekilinin de bulunacağına dikkat çekiyor.

İran, "Yahudi devleti" iddiasındaki İsrail'i tanımıyor. Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Yahudi Soykırımı'nı reddeden demeçleri uluslararası alanda büyük tepki çekmişti.

'Sıkı işbirliği' vaadi

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığı sona erdirmek için daha sıkı işbirliği yapacaklarını söyledi.

Merkezi Viyana'da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Genel Konferansı'nda konuşan Salihi, bu mesajı Haziran ayında seçilen yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den getirdiğini sözlerine ekledi.

BBC muhabiri Bethany Bell, Salihi'nin diğer yandan da "barışçıl amaçla uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceklerini" vurguladığını aktarıyor.

Açıklamanın, 27 Eylül'de Viyana'da Batılı ülkelerin temsilcilerinin de katılımıyla İran'ın tartışmalı nükleer programının ele alınacağı toplantı öncesinde geldiğine dikkat çekiliyor.

Diğer yandan, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi ile Tahran'da görüşen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "yasal hakları" olan nükleer enerji kullanımı konusunda bir çözüme ulaşmak istediklerini dile getirdi.

Abdülmehdi ise "bölgesel ve küresel bir güç" olan İran ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini belirtti.