BIST 10.223
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.387,29
HABER /  DÜNYA

İran bu cenazeye kilitlendi

İran'da dün yaşamını yitiren muhalif dini lider Büyük Ayetullah Ali Muntazari için cenaze töreni düzenleniyor.

Abone ol

İran'da yönetimin önde gelen muhaliflerinden din adamı Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Muntazari'nin ölümü ardından, binlerce kişi cenazesine katılmak üzere Kum kentinde toplandı.

Rejimi en sert eleştiren isimlerin başında gelen 87 yaşındaki Muntazari'nin cumartesi gecesi doğal nedenlerle hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Büyük Ayetullah Muntazari yıllarca yönetimi, İslam adına diktatörlük uygulamakla suçlamış ve eleştirilerine Haziran'daki tartışmalı seçimlerden sonra da devam etmişti.

İran'da Haziran ayındaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana muhalif gösterilere izin verilmiyor. Ancak ülkenin en kıdemli din adamlarından biri olan Muntazari'nin cenaze töreni muhalefetin gövde gösterisi yapmasına ortam yaratabilir.

Reformcu kanatla bağlantılı internet siteleri taraftarlarını cenazede yer almaya çağırıyor. Muhalefet liderleri Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi de bugünün ulusal yas günü olması çağrısında bulundu.

Binlerce kişi dünden itibaren başkentin 125 kilometre güneyindeki Kum kentine yola çıktı. Başkent Tahran'daki bazı meydanlarda da kalabalıkların toplandığına ilişkin bazı haberler var. Kentte yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. Bazı reformcuların kentte girişine izin verilmedi. Gözaltına alınanlar da oldu.

Yerel saatle 09.00'da başlayan töreni izleyen basına ek sınırlamalar getirilirken, yabancı basının töreni izlemesine izin verilmedi.