BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  DÜNYA

İran bizim en büyük...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İran’a yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin, “İran’ın potansiyeli büyük. İran bizim en büyük ticaret ...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İran’a yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin, “İran’ın potansiyeli büyük. İran bizim en büyük ticaret ortağımız olmaya aday” dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, 2. Türkiye Kamu-Özel Sektör İşbirliği Konferansı sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Şimşek, Türkiye’de yol projelerinin kendi kendini finanse edeceğini belirterek, kullanım yoğunluğunun artacağını söyledi. Şimşek, “Bugün fantezi gibi görünen projeler finanse edilebilir. Bunları kamu-özel işbirliği ile yaptığımız zaman devletin ilave ödeme yapma yükümlülüğü olmakla birlikte, o ödemeyi yapmama ihtimali yüksek” dedi.
Yatırım bütçelerini kira bütçesine dönüştürdüklerini ifade eden Bakan Şimşek, “Devletin ilgili kurumları, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, beraber çalışıyoruz. Örneğin Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi ne olacak? Bu 2020 yılında verilecek kira, bakıma, onarıma denk geliyor mu? Olaya o şekilde bakıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE KATKISI
Şimşek, bütçe projeksiyonlarını daha uzun zamana yaydıklarını söyleyerek, “Projelerden kaynaklı kiranın ne olduğu belli, yatırım bütçesinin ne olduğu belli. Kiralar devreye girdiğinde karşılığı belli. Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi deflasyon oranına artacak” ifadelerini kullandı.
İran’ın Cenevre Anlaşması’nın Türkiye’ye etkisinin sorulması üzerine ise Bakan Şimşek, “İran dünya düzeni içerisinde normal bir oyuncu olarak yerini almaya başlarsa, bahsedilen sınırlamaların hepsi kalkacak, ambargolar kalkacak. Türk bankacılık sektörüne de, Türk turizmine de, Türk ulaştırma sektörüne de olumlu yansıyacaktır. İran’ın potansiyeli büyük. İran bizim en büyük ticaret ortağımız olmaya aday. İran evini düzene koyar, istikrarı sağlar ve kaynaklarını halkı için kullanmaya başlarsa bunun Türkiye’ye yansımaları çok ciddi olur” dedi.
Suriyeli mülteciler konusunda da Şimşek, belli bir sınırlamanın düşünülemeyeceğini belirtti.
(İHA)