BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İran, 4 bin askerini Esad'a gönderiyor

Independent: İran, 4 bin devrim muhafızını Esed’e yardıma gönderiyor

Abone ol

İran’ın, Esad rejimine destek için Suriye’ye 4000 asker gönderme kararı aldığı iddia edildi. Suriyeli muhalifler, İran’daki seçimde Cumhurbaşkanı seçilen Ruhani’yi “Esad’ın yanında durmanız itibarınıza zarar veriyor” açıklamasıyla uyardı

İngiltere’de yayımlanan The Indenpendent Gazetesi’nin haberine göre, İran yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek olması için Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 4 bin askerini Suriye’ye göndermeye hazırlanıyor. Haberde yer alan bilgilere göre İran, asker gönderme kararını geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirilen ve reformcu lider Hasan Ruhani’nin kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce aldı. Haberde şu ifadelere yer verildi: “İran’ın güvenlik makamlarını iyi bilen İranlı kaynakların verdiği bilgilere göre; Tahran yönetimi kendisini tamamen Esad rejimini ayakta tutmaya bağlamış durumda. Golan Tepeleri’nde İsrail’e karşı bir cephe açılması dahi bu amaçla gerçekleştirilebilir.”

SMDK UYARDI
Bu arada Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), İran’da cumhurbaşkanı seçilen Hasan Ruhani’ye, “selefinin hatalarını tekrarlamama” çağrısında bulundu. SMDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Suriye devriminin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen İran, askeri, ekonomik ve siyasi alanlarda Esad rejimine destek olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı seçilen Ruhani’yi, selefinin yaptığı hataları idrak etmeye çağırıyoruz. Suriye’deki savaşta İran, zalimin yanında durarak itibarına zarar veriyor” ifadelerine yer verildi.

ÜRDÜN: ORDUMUZ TEHDİTLERE HAZIR
ÜRDÜN Kralı Abdullah, Suriye’den kaynaklanan tehditlere sert cevap verdi. Abdullah “Eğer bize yardım etmesi gereken dünya yardım etmese ve eğer sorun ülkemizi tehdit ederse, buna ordumuz hazırlıklıdır” dedi.

SURİYE EL KAİDE’Yİ BÖLDÜ
EL Kaide’nin Irak kolu olarak bilinen Irak İslam Devleti örgütünün Lideri Bekr el-Bağdadi, El Kaide Lideri Eyman el Zevahiri’nin Suriye’yle ilgili açıklamalarını reddettiğini ima eden bir açıklamada bulundu. Bağdadi, Zevahiri’nin aksi yöndeki açıklamalarına rağmen Suriye’deki El Kaide örgütüyle birleşme kararıyla başlayan tartışmaları savundu. Bağdadi bu durumun devam edeceğini söyledi.

PALIN OBAMA’YI ELEŞTİRDİ
ABD’nin sağ-kanat politikacılarından olan eski Alaska Valisi Sarah Palin, Başkan Barack Obama’nın Suriye muhalefetine hafif silah yardımı yapma kararını “Bırakın da Suriye’yi Allah çözsün” sözleriyle eleştirdi.

MISIR’DAN ESAD’A BÜYÜK DARBE
MISIR Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Esad rejimiyle olan ilişkilerini tamamıyla kesmeye karar verdiklerini söyledi. Kahire’nin Nasr İlçesi’nde, 25 bin kişinin katılımıyla düzenlenen, “Suriye Devrimine Destek: Zafer Kazanıncaya Kadar Birlikteyiz” başlıklı konferansta konuşan Mursi, “Esad rejimiyle olan ilişkilerimizi tamamıyla kesmeye, Kahire’deki Suriye büyükelçiliğini kapatmaya ve Suriye’deki Mısır maslahatgüzarını geri çağırmaya karar verdik” dedi. Mursi, “Bizler halkını öldüren Esad rejimine karşı Suriye halkının yanındayız. Mısır, halkıyla ve ordusuyla Suriye halkı özgürlüğüne kavuşuncaya dek elinden geleni yapmaya devam edecektir” ifadesini kullandı.

‘HİZBULLAH’A YER YOK’
Hizbullah militanlarının Suriye’de Esad güçlerinin yanında savaşması konusuna da değinen Mursi, “Hizbullah Suriye topraklarını terk etmelidir. Suriye’de Hizbullah’a yer yok. Hizbullah’ın karşısında yer alıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.