BIST 9.080
DOLAR 32,42
EURO 35,21
ALTIN 2.325,69
HABER /  DÜNYA

Irak'tan son dakika Kerkük valisi kararı! Kürtler şokta

IRAK yönetimi ile Kuzey Irak Kürt yönetimi arasındaki referandum geriliminde düğmeye basıldı. Bağdat yönetiminden Kerkük Valisi için son dakika kararı geldi. Başbakan İbadi, Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in görevden alınması kararını imzaladı. Peki Kerkük'ün konumu ne Kerim'in azli mümkün mü?

Abone ol

IRAK Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınması kararını imzalayarak, oylama için parlamentoya gönderdi. Necmettin Kerim 'Beni parlamento görevden alamaz' diyor.

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi’nin ofisinden yapılan açıklamada, Abadi’nin talebinin, bugün kendilerine ulaştığı bildirildi. KYB Irak Parlamentosu Grup Başkanı Arez Abdullah, “Necmeddin Kerim’in görevden uzaklaştırılması için parlamentoda imza toplanmış. Ancak Parlamento Başkanlığı’na, bu konuyu gündeme almaması için talepte bulunduk. Şimdilik bugünkü gündeme alınmış değil” dedi.

PARLAMENTO GÖREVDEN ALABİLİR Mİ?
Kerkük konumu tartışmalı vilayetlerden biri. Haliyle Bağdat yönetiminin Kerkük Valisi Necmettin Kerim'i görevden alma yetkisi olup olmadığı da bir muamma. Kürtler'e göre merkezi yönetim böyle bir karar alamaz, parlamentonun da bu konuda bir yetkisi yok.

NECMETTİN KERİM : BENİ HALK SEÇTİ

25 Eylül'den sonra iç savaş çıkacak! Bu kaçınılmaz

Kerkük Valisi Kerim, kendisini Bağdat yönetiminin görevden alamayacağını söylüyor.

-“Bana Irak Parlementosu’ndan güvenoyu verilmedi ki benden alsınlar. Beni vali olarak seçen, Kerkük İl Meclisi’dir. Kerkük İl Meclisi ile valinin şahsi maneviyatı var. Son seçimde halkın yarısından fazlasının oyunu aldım. Bir sonraki seçime kadar Kerkük halkının hizmetindeyim. Ne zaman ki Kerkük halkı benim çalışmama ihtiyaçları olmadığını belirtir, o zaman bütün yasalara bağlı kalırım. Ancak ben burada Kerkük halkına hizmet ediyorum. Halk bana güvenoyu verdi, Irak Parlamentosu değil.”

NECMETTİN KERİM'İN REFERANDUM KARARI
Kerkük Valisi Necmettin Kerim, uyarıları rağmen 25 Eylül'deki bağımsız Kürdistan referandumuna katılma kararı vermişti. Necmettin Kerim oldu bitti ile Kerkük'ü Kürt ili haline getirmek için attığı adımlarla biliniyor. Bu amaçla Kerkük'te Kürtçeyi resmi dil ilan edip Kürt bayrağını da resmi kurumlara çektirmişti.

Kerkük kimin? Türkmen - Kürt - Arap nüfusu ne kadar?

Necmettin Kerim kimdir? Kerkük valisinin PKK fotoğrafları