BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.395,88
HABER /  DÜNYA

Irak'tan Ankara'ya petrol postası

Türkiye'yi Kuzey Irak'taki petrolün kaçırılmasına yardımcı olmakla suçladılar. Sert bir mesaj verdiler.

Abone ol

Irak hükümet sözcüsü Ali al-Dabbagh, Türkiye’nin, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden ‘yasadışı’ ham petrol geçişine son vermesini istedi.

Dabbagh, “Türkiye kendi topraklarından, yetkililerin onaylamadığı petrol transferini durdurmalı. Kürdistan bölgesinden Türkiye’ye petrol ihracatı yasadışıdır” dedi.

“Türkiye’nin Irak petrolünün kaçırılmasına katkıda bulunduğunu” söyleyen Dabbagh, “Bu konu iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyecektir, özellikle de ekonomik ilişkiler zarar görecektir” diye konuştu.

Dabbagh “Bu petrol ve doğalgaz, tüm Iraklıların malıdır ve geliri tüm Iraklıları temsil eden federal hükümete gitmelidir” diye ekledi.

BAKAN HASSASIZ DEMİŞTİ

Geçen hafta, Kuzey Irak’tan petrol alımının günlük 5-10 tankerle başladığını ve bu miktarın 100-200 tankere çıkacağını belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Bunu merkezi Irak hükümetinin hassasiyetlerini de dikkate alarak yapıyoruz” demişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Irak’ın Kürt Bölgesi’ne petrol ürünü vermeyi durdurduğunu, Türkiye’nin buna seyirci kalamayacağını, Kürt Bölgesi’nden alınan petrolün işlendiktan sonra bölgeye gönderileceğini söylemişti. Bunun üzerine tankerler petrol taşımaya başlamıştı.