BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.431,41
HABER /  GÜNCEL

Irak'taki cezaevi baskınını El Kaide üstlendi

Irak'ta yüzlerce tutuklu ve hükümlünün firar ettiği cezaevi baskınlarını El Kaide üstlendi. Örgüt, firar edenler arasında üst düzey El Kaide yöneticilerinin de bulunduğunu belirtti.

Abone ol

Irak’ta aralarında üst düzey El Kaide yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce tutuklu ve hükümlünün firar ettiği cezaevi baskınını El Kaide üstlendi.

El Kaide, internetten yaptığı açıklamada Pazar günü düzenlenen saldırının, tutukluları serbest bırakma ve adalet sistemi yetkililerini hedef almayı öngören bir kampanyanın sonuncusu olduğunu duyurdu.

Bağdat’taki Ebu Gureyb ve Taci hapishanelerine düzenlenen silahlı saldırıda en az .

Saddam Hüseyin’in idaresinde muhaliflere işkence yapılan Ebu Gureyb hapishanesi, 2004’te Iraklı tutukluların ABDli askerler tarafından işkence gördüğünü belgeleyen fotoğrafların ortaya çıkmasıyla da gündeme gelmişti.

El Kaide, başkent Bağdat’ın batısındaki Ebu Gureyb ve kuzeyindeki Taci hapishanelerine düzenlenen saldırıları “aylardır planladıklarını” belirtti.

Grup, firar eden yüzlerce tutukludan 500’ünün de El Kaide üyesi olduğunu iddia etti.

Iraklı yetkililer önce tutuklu ve hükümlülerin firar ettiğini reddetse de daha sonra “bazı tutukluların” kaçtığını doğruladı.

Pazar günü cezaevlerine yönelik saldırının ardından saatler süren çatışmalar yaşandı.

Silahlı saldırganlar önce havan topu, daha sonra bomba yüklü araçlar kullandı.

Durum, ordunun helikopterleri öne sürmesinin ardından kontrol altına alındı.

Irak İçişleri Bakanı Vissam el Fireyci, “terörist” olarak bahsettiği saldırganların çok iyi silahlandığını söyledi.

El Fireyci, “Yalnızca Taci hapishanesine dokuz intihar bombacısı saldırdı ve üç bomba yüklü aracı da intihar bombacıları kullanıyordu” dedi.