BIST 10.169
DOLAR 32,30
EURO 35,01
ALTIN 2.454,54
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta yolsuzluk karşıtı protestolar

Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericiler yolsuzluk karşıtı sloganlar atarken dün öldürülen muhalif bir gazeteciyi anıyorlar. Gösteriler Basra, Hila ve Necef şehirlerinde de düzenleniyor.

Abone ol

Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda toplanan yaklaşık üç bin Iraklı, ülkede süren yolsuzlukları, işsizlik sorununu ve kamu hizmetlerindeki aksamaları protesto ediyorlar.

Bazı göstericilerin, başbakan Nuri el Maliki'nin istifasını istediği belirtilirken, AFP haber ajansı göstericilerin dün öldürülen bir gazetecinin fotoğraflarını taşıdıklarını bildirdi.

Yolsuzluk karşıtı gösterileri destekleyen duruşuyla tanınan gazeteci Hadi el Mehdi dün akşam susturucu takılmış bir silahla vurularak öldürülmüştü.

Başkentteki gösteri sırasında aşırı güvenlik önlemleri dikkat çekerken, polis Tahrir Meydanı'nda ulaşan tüm yolları kapattı.

Bu arada göstericiler, polis tarafından görevlendirilmiş sivil kıyafetli kişilerin, hükümeti destekleyen sloganlar atarak göstericileri tahrik ettiklerini söylediler.

“Sünniler ve Şiiler beraber”

Dün öldürülen gazeteci Hadi el Mehdi'nin yaşadığı Karada mahallesinde sabah saatlerinde toplanan kalabalık, sembolik bir tabutla Tahrir Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Grupta yer alan Zahir el Cama AFP haber ajansına, El Mehdi'nin internet üzerinden ve cuma günleri Tahrir Meydanı'nda yapılan gösterilerde, yolsuzluk ve hükümetin eleştirildiği eylemlere katılmakta olduğunu söyledi.

Tahrir Meydanı'na ulaşan göstericilerin “Sünniler ve Şiiler beraber, bu ülkenin satılmasını engelleyeceğiz”, “Haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” gibi sloganlar attıkları belirtildi.

Protestolar dört şehirde

Irak'taki protestolar başkent Bağdat'la sınırlı kalmadı.

AFP haber ajansı Basra şehrinde beş yüz, Hila'da yedi yüz elli, Necef'te ise yaklaşık yüz kişinin yolsuzluk karşıtı gösterilere katıldığını belirtti.

Irak'taki protestolar, yolsuzlukla mücadele konusunda görevli yetkili Rahim Hasan el Ukail'in dün istifasını vermesinin ardından yaşanıyor.

AFP, Ukail'in üzerindeki politik baskılar sebebiyle görevini bıraktığını bildirdi.