BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.428,85
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta yeni protesto dalgası

Bazı caddelere barikatlar kurulması ve araçların trafiğe çıkmaları yasaklanmasına karşın gösterilere binlece kişi katıldı.

Abone ol

Irak'ın başkenti Bağdat ve diğer kentlerde hükümeti protesto gösterileri düzenlendi.


Bazı caddelere barikatlar kurulması ve araçların trafiğe çıkmaları yasaklanmasına karşın gösterilere binlece kişi katıldı.

Başkentte eylemcilerin çoğu gösterinin yapıldığı Tahrir meydanına ulaşabilmek için saatlerce yürümek zorunda kaldı.

Göstericiler, Başbakan Nuri el Maliki için 'Yalancı' sloganları attılar ve petrolden elde edilen paranın "hırsızlara" değil, halka verilmesini istediler.

Irak'ta geçen Cuma da hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmişti. Gösteri sırasında çıkan çatışmalarda 14 kişi ölmüştü.

Başbakan Nuri el Maliki, bu gösterilerin idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin yanlıları ve El Kaide tarafından düzenlendiğini öne sürmüştü.

Mısır ve Tunus'taki halk ayaklanmalarından esinlenen protestocular, eylemlerinde maaşlarının artırılması, yolsuzlukla mücadele edilmesi ve temel hizmetlerin iyileştirilmesini talep ediyor.

Associated Press ajansına konuşan Behçet Talib adlı bir gösterici, "Ülkemiz sekiz yıldır kayıp. Hükümet halka hizmet veremiyor. Binlerce genç işsiz" dedi.

Talib, gösteriye katıalabilmek için sekiz kontrol noktasından geçtiğini, askerlere işe gittiğini söylediğini aktarıyor.

Gözlemciler, eylemlerin Tunus ve Mısır'daki gibi kontrolden çıkmasından endişe eden hükümetin protestoları sınırlamaya çalıştığına dikkat çekiyor.

Bağdat'ın yanı sıra aralarında Musul ve Saddam Hüseyin'in doğu yeri olan Tikrit'in de bulunduğu en az 10 kentte benzer önlemler alındığı belirtiliyor.