BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta son durum! İşte yaşanan son gelişmeler

IRAK 'tan son dakika haberler geliyor. Irak ordusunun kontrol sağladığı Kerkük için Kürtler ayaklandı. Erbil'de Otomatik silahlarla havaya ateş açıldı. IKYB 100 bin Kürt vatandaşının Kerkük'ten kaçtığını açıkladı.

Abone ol

IRAK'ta son dakika gelişmeler yaşanıyor. Irak'ta gerilim sürüyor. Erbil'de toplanan grup, Irak güçlerinin Kerkük'ten bu kente doğru harekete geçtiği iddiası üzerine gösteri yaptı.

Otomatik silahlarla havaya ateş açan göstericiler emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı.

İşte Irak'ta yaşanan gelişmeler...

Kerkük için Kürtlerden şok savaş kararı! Peşmerge duyurdu SON DAKİKA HABER

12:30100 BİN KÜRT KERKÜK'TEN KAÇTI

IKYB, pazartesi gününden bu yana 100 bin Kürt vatandaşın yaşanan karışıklıklardan dolayı Kerkük'ten kaçtığını bildirdi.

11:30 PEŞMERGE PETROL KUYUSUNU ALDI İDDİASI

Reuters'in Rudaw'a dayandırdığı haberine göre, Peşmerge güçlerinin hala Kerkük'ün kuzeybatısındaki petrol kuyularından biri olan Khurmala petrol sahasını kontrol ettiği iddia edildi. Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, "Kerkük'teki tüm petrol kuyuları ve tesisleri bakanlığımızın kontrolü altına girdi" şeklinde açıklama yapmıştı.

10:50 ITC BİNASINA SALDIRI

Irak'ın Kerkük kentine bağlı Altunköprü kasabasındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) temsilciliğine silahlı saldırı düzenlendi.Peşmerge karargahtaki güvenlik görevlisini de kaçırdı.

Otomatik silahlarla yapılan saldırıda herhangi can kaybı yaşanmadı  binada büyük hasar meydana geldi.Faillerin yakalanması için federal polis tarafından olaya ilişkin inceleme başlatıldı.

OTOMATİK SİLAHLARLA SOKAĞA İNDİLER

Erbil'in en işlek caddelerinden İskan'da bir araya gelen onlarca kent sakini, Irak güçlerinin kente doğru harekete geçtiği iddiasına karşı gösteri düzenleyip, ellerindeki otomatik silahlarla havaya ateş açmaya başladı.

HAŞDİ ŞABİ'YE KARŞI AYAKLANMA

Caddede toplanan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrakları taşıyan grup, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Haşdi Şabi karşıtı slogan attı.Göstericilerin kesintisiz bir şekilde havaya ateş açması nedeniyle olay yerine gelen emniyet güçleri, silah taşıyan vatandaşları gözaltına aldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Duhok kentinde ise Kerkük'te Haşdi Şabi'ye karşı gelen Kürt göstericilere destek için yürüyüş yapıldı. Diyala'nın Hanekin ilçesinde de Haşdi Şabi'ye karşı gösterilerin artması üzerine geçici bir süreliğine sokaka çıkma yasağı ilan edildiği ileri sürüldü.

KÜRTLER İKİ MAHALLEDE KONTROLÜ SAĞLADI

Kerkük’te Kürtlerin Heşdi Şabi'ye karşı eylemlerinden sonra iki mahallede kontrol sağlandı.Kerkük kent merkezinde Penca Ali ve Şorice mahallelerinde denetim sağlandı.

BAĞDAT'TA KUTLAMA

Bağdat'ta ise farklı bir gösteri vardı. Reuters haber ajansı, Kerkük'ün merkezi yönetimin kontrolüne geçmesini kutlayan kalabalığın fotoğrafını servis etti.

Irak'ın kuzeyinde 25 Eylül'de gerçekleşen tartışmalı bağımsızlık referandumu, Bağdat ve Erbil arasındaki hattın kopmasına yol açtı. Hiçbir uyarıyı dikkate almayan Mesut Barzani, Türkiye ve İran'ın da çabalarına kulak tıkadı. Referandumu tanımayacağını ilan eden Bağdat yönetimi, Pazartesi gününün ilk saatlerinde Kerkük operasyonu için düğmeye bastı.

Terör örgütü IŞİD'in Musul'a girmesiyle bölgeden çekilen Irak ordusunun boşluğunu dolduran Barzani'ye bağlı peşmergeler, Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin bir arada yaşadığı Kerkük gibi kentlerde 2014 yazından bu yana kontrolü elinde tutuyordu.