BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.438,24
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Irak ve Suriye tezkeresine CHP'den ret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Irak ve Suriye tezkeresine hayır oyu kullanacaklarını söyledi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin hazırladığı tezkerenin IŞİD'ten daha çok Suriye'ye hedef aldığını iddia etti. Tezkerenin sadece IŞİD ile mücadeleyi kapsaması halinde "evet" demeyi düşündüklerini anlatan Kılıçdaroğlu, bu haliyle tezkere oylamasında "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı.

TBMM’de Yasama Yılı’nın açılış resepsiyonuna katılan Kemal Kılıçdaroğlu, tezkereyle ilgili olarak CHP'nin tavrını açıkladı. Tezkerenin sadece IŞİD ile ilgili olması halinde oylamada "evet" oyu kullanmayı planladıklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, tezkerede hükümetin Suriye ile mücadeleyi planladığını iddia etti.

"BATAKLIĞA TÜRK ASKERİ SOKULMASIN"

Ortadoğu’nun bir bataklık olduğu ve bu bataklığa Türk askerinin sokulmaması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Kesinlikle askerin yabancı bir ülkenin topraklarına girmesini istemiyoruz. Ortadoğu’yu ‘bataklık’ olarak tanımlıyoruz. Sadece ben değil, Sayın Cumhurbaşkanı da ‘bataklık’ olarak tanımladı. Bataklık olarak tanımladığımız bir bölgeye Türk askerini sokmanın hiçbir mantığı yok.” ifadelerini kullandı.
 
IŞİD’le mücadele etmek ve dünya kamuoyundaki algı değiştirilmek isteniyorsa sınırlara hakim olunması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Siz yabancı askerleri getirerek mi sınırlarınıza hakim olacaksınız?” diye sordu.  IŞİD'ın yurt içindeki faaliyetlerine hükümet tarafından göz yumulmaması gerektiğinin altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, “AKP hükümeti IŞİD’e destek veriyor. Bir terör örgütüne destek veren siyasal bir iktidarın hangi gerekçe ile Ortadoğu bataklığına askeri sürüklediğini hepimizin görmesi ve bilmesi gerekiyor. Sen IŞİD’le mücadele edeceksen önce kendi ülkende mücadele edeceksin. IŞİD terör örgütüne Türkiye’de göz açtırmayacaksın.”
 
‘SURİYE’DE REJİMİ NASIL DEĞİŞTİRİRİM’ ANLAYIŞI VAR
 
Tezkerenin üzerine bir IŞİD şalının örtüldüğünü ancak altında başka şeylerin olduğunu savunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘Ben Suriye’de rejimi nasıl değiştiririm. Askeri Suriye’ye nasıl sokarım’ arayışı var. Zaten dikkat ederseniz Sayın Cumhurbaşkanı Parlamento’da yaptığı konuşmada ‘Şam yönetimi uzaklaştırılmalıdır’ yönünde bir açıklama yaptı. Tezkere ile örtüşen bir açıklama.” değerlendirmesinde bulundu.
 
‘BM’DE TEMSİLCİSİ OLAN BİR ÜLKEYİ GAYRİ MEŞRU İLAN EDEMEZSİNİZ’
 
Birleşmiş Milletler’de (BM) temsilcisi olan bir ülkenin gayri meşru ilan edilemeyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, tezkerenin gerekçesinin okunduğunda ülkenin savaşa sürüklenmek istendiği amacının görüldüğünü savundu. Kılıçdaroğlu, “Yani Bakanlar Kurulu’ndan metni okuduğunuzda öyle bir amacın olduğunu görüyorsunuz”  dedi. CHP Genel Başkanı, çözüm süreci konusunda da tarafların birbirlerini aldattığını iddia etti.