BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.442,03
HABER /  DÜNYA

Irak neden ABDye direnemedi

Saddam Hüseyin döneminde Cumhuriyet Muhafızları'nın komutanı olan Seyfeddin Fulayh Hasan Taha El Ravi, düşüşü anlattı.

Abone ol

Irak'ta, Saddam Hüseyin döneminde Cumhuriyet Muhafızları'nın komutanı olan Seyfeddin Fulayh Hasan Taha El Ravi, ''düşmanın kara harekatına hemen girişeceğini hesaplamadıklarını'' söyledi.

Irak'ın devrildikten sonra idam edilen devlet başkanı Saddam Hüseyin döneminin elit güçlerine komuta eden El Ravi, Bağdat'ın 9 Nisan 2003'te düşmesinin yıldönümü dolayısıyla uydudan yayın yapan Katar'ın El Cezire Televizyonu'na röportaj verdi.

Bağdat'ın düşmesinden beri ilk kez konuşan El Ravi, Saddam Hüseyin'in ordusunun beklenenden çok çabuk hezimete uğramasını da açıklayarak, Irak komuta kademesinin savaş hazırlıklarını anlattı. Ordunun, 9 Nisan 2003'te Bağdat'ın düşmesiyle son bulan İngiliz-ABD saldırılarının hem havadan hem de karadan eşzamanlı olmasını beklemediklerini anlatan El Ravi, ''Düşmanın, savaşın başlamasından 1 ya da 2 gün sonra kara harekatına girişeceğini öngörmedik, çünkü hava saldırılarının 1 aydan az sürmesini beklemiyorduk'' dedi.

ABD ordusunun en çok arananlar listesinde yer alan El Ravi, ''Kara saldırısı hava saldırısıyla eşzamanlı oldu. Bu, beklemediğimiz bir durumdu'' diye konuştu. 55 Iraklı'nın isminin yer aldığı oyun kağıtlarında ''maça valesi'' olarak 14. sırada yer alan ve başına 1 milyon dolar ödül konan El Ravi ile röportajı nerede ve ne zaman yaptığı hakkında bilgi vermeyen El Cezire, röportajın ilk bölümünü daha önce yayımlamıştı.

Röportajın ilk bölümünde El Ravi, ABD ordusunu, 4 yıl önce Bağdat'a girerken havaalanında meydana gelen çatışmada Irak ordusuna karşı 9 ton nötron ve fosfor bombaları kullanmakla suçlamış ve ''Havaalanını savunan Iraklı askerler şehit olmuştur'' demişti.