BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.436,65
HABER /  DÜNYA

Irak için kabus senaryosu

İngiliz Ordusu Irak'a kabus senaryosu yazdı. İçine Türkiye'yi de ekledi...

Abone ol

The Sunday Telegraph gazetesi, söz konusu senaryoya göre, Irak’ın üç devlete bölünmesinin ardından aylarca korkunç bir etnik temizliğinin yaşanacağını, Türkiye dahil, tüm komşuların, çatışmaların içine sürükleneceğini yazdı.

İngiltere’de Pazar günlerinde yayınlanan The Sunday Telegraph gazetesinde, Sean Rayment imzası ile yayınlanan bir yorumda, İngiliz askerlerinin Irak’ı terk edeceği öne sürüldü. İngiltere’nin yeni Başbakanı Gordon Brown’un, birkaç ay içerisinde Avam Kamarası’nda İngiliz askerlerinin, Irak’ı terk etmeleri zamanının geldiğini açıklayacağını savunan gazete, “Başbakan için bu adım, eski Blair rejiminden son kopma anlamına gelecek” dedi.

Gazete, Brown’un söz konusu açıklamayı yaparken Irak’tan çekilmenin, Taliban ile mücadele verildiği Afganistan’daki İngiliz askeri varlığının güçlendirilmesine olanak sağlayacağını da ifade edeceğini öne sürdü.

Irak’taki askeri stratejinin, yanlış askeri varsayımlara dayanan hatalı siyasi kararların nedeniyle baltalandığını savunan gazete, Basra’daki güvenlik durumunun o kadar kötüleştiğinin ki İngiliz askerlerinin kendilerini zor koruyabildiğini iddia etti. Gazete, “Ordu’da İngiliz askerlerinin artık sorunun bir parçası olduklarını genel olarak kabul edilmekle birlikte birçoğu geri çekilmenin milislerin ve terör gruplarının ellerini güçlendireceğine de inanıyorlar” diye yazdı.

Afganistan’ın stratejik öneminin ise küçük olduğunu ve NATO ülkede kaldığı sürece El Kaide’de ülkedeki üslerini yeniden tesis edemeyeceğini belirtti.

Dikkat çeken bir açıklamada ise "Irak, etnik çizgilere göre, yani Kürtler, Şiiler ve Sünnilerden oluşan üç fiili devlete bölünüyor. Bunu aylarca sürecek korkunç bir etnik temizlik izliyor ve hepsi Irak ile sınırı olan Türkiye, Suriye, İran ve Suudi Arabistan giderek çatışmaların içine sürükleniyor.” denildi.