BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.488,52
HABER /  GÜNCEL

Irak-Erbil hattında şok gelişme! Barzani'nin ipini çektiler

IRAK merkezi yönetimi ile Erbil arasındaki restleşmede son dakika gelişmeler yaşanıyor. Mesud Barzani 3 gün süre veren Bağdat yönetimine diklendi, İbadi de onun ipini çekti. Kuzey Irak Kürt bölgesine uçuşlar askıya alındı. Cuma günü büyük kriz var.

Abone ol

IRAK Başbakanı Haydar el-İbadi, sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde, Irak  Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) çift yönlü tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını bildirmişti. Irak Kürt Yönetimi bu talebi reddetti. Bağdat yönetimi de tüm uçuşları durduracağını ilan etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin tartışmalı referandumu sonrası Kürt yönetimi ile Bağdat'taki merkezi yönetim arasında "havalimanlarını teslim et" restleşmesi yaşanıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi havalimanların Bağdat yönetimine teslim edilmeyeceğini açıkladı. Bu açıklamadan kısa süre sonra Bağdat'tan cevap geldi.

YASAK CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR

"Yabancı uçakların Kürt bölgesine uçuşlarını askıya alacağız" açıklaması yapan Irak Sivil Havacılık Kurumu yasağın cuma günü başlayacağını duyurdu.

ERBİL'İN VERDİĞİ YANIT
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ulaştırma Bakanı Mevlüd Bavemurad, Bağdat hükümetinin bölgedeki havalimanlarının kendilerine teslim edilmesi talebini kabul etmediklerini belirterek, aksi durumda birçok vatandaşın olumsuz etkileneceğini belirtti.

Erbil ve Süleymaniye Havalimanları'nın, IKBY'ye ait olduğunu ve çalışmaya devam edeceğini belirten Bavemurad, kararı kabul etmedikleri gibi doğru da bulmadıklarını ifade etti.

IKBY'nin gayrimeşru bağımsızlık referandumu düzenlemesinden dolayı halkın cezalandırılmak istendiğini savunan Bavemurad, böylesi bir durumdan kimsenin netice alamayacağını, havalimanlarının siyasi meselelere karıştırılmaması gerektiğini kaydetti.

BİR HAVAYOLU ŞİRKETİ UÇUŞLARI DURDURDU

İBADİ 3 GÜN SÜRE VERMİŞTİ

Irak Başbakanı İbadi, düzenlediği basın toplantısında şunları söylemişti: "IKBY'deki sınır kapıları Irak Sınır Kontrol Kurumu'nun denetimine tâbidir. Sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde IKBY'den ve IKBY'ye olan tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracağız.

Irak hükümetinin kararının ardından Middle East Havayolları (MAE) Erbil'e giden ve oradan kalkan uçuşların askıya alındığını duyurdu. Irak Havaclık Dairesi Erbil'e yönelik yabancı uçuşların Cuma günü askıya alınacağını uluslararası havacılık kuruluşlarına bildirdi. 

MAE tarafından yapılan açıklamada ise "Şu anda duruyor. Bu kriz çözülene kadar son uçuş 29 Eylül'de olacak" ifade kullanıldı. 

İç savaş mı çıkıyor? Irak'tan Barzani'ye 3 gün süre

Ankara'dan Barzani'yi 'yok sayma' stratejisi... Erbil'e 5'li kıskaç...