BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

İptal edilen haberi yayınlıyoruz

New York Times bile orayı yazdı. Uğur Dündar, 'kıyak gezi' diye haber yaptı. Gezi ve haber iptal oldu. İşte o haber:

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- TBMM Başkanı 2010 yılında, dünyanın tüm ülkelerinin parlamento başkanlarının katılacağı bir dünya parlamentosu toplantısı yapmanın hayalini kuruyordu. Dünyanın ilk parlamentosunun toplandığı yer olan Patara antik kentinde yapılacak bir toplantı için çalışmalar hızla sürüyordu. Proje kapsamında bir tanıtım gezisi düzenledi. 80 civarında parlamento muhabiri, bilim adamları ve proje sorumlularının da katılacağı geziye saatler kala Uğur Dündar, “kıyak gezi” diye haber yaptı. Toptan geziyi iptal etti. O gezi iptal edilmese, bugün gazetelerde aşağıdaki haber yayınlanacaktı. İNTERNETHABER, yazılamayan Patara haberini yazdı:

PATARA

Dünyanın ilk parlamentosu’nun kalıntılarının bulunduğu Patara antik kenti, Antalya’da bulunuyor. Patara Antik Kenti’nde, 2010’da yılında dünya parlamento liderlerini ağırlaması planlanıyor.

3 Şubat 2008 tarihinde Kaş ilçesi yakınlarındaki Patara Antik Kenti’ni ziyaret eden TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Patara’da dünyanın ilk parlamento binası bulunuyor. Ve ilk meclisin toplandığı yerdir burası. Dünyanın ilk parlamento binası, Likya Birliği Meclisi’ne ev sahipliği yapmıştır. Biz bu toprakların, medeniyetlerin sahibiyiz. Dolayısıyla demokrasinin beşiğiyiz. Likya Birliği Parlamento binası, 2010 yılında dünyadaki bütün ülkelerin parlamento başkanlarına ev sahipliği yapacak. Kaş’ın çehresi değişecek” diye konuştu.

Bilinen en eski demokrasinin Anadolu topraklarında olduğunu vurgulayan Toptan, “Patara’daki dünyanın en eski parlamento binası bunun en canlı örneğidir. Yeryüzündeki en gerçek demokrasi, bizim demokrasimiz” dedi. Yüksel, dünyanın ilk parlamento binasındaki arkeolojik çalışmaların hızla sürdüğünü, TBMM’nin bu çalışmalara büyük destek verdiğini; çalışmaların 2010’a kadar tamamlanacağını bildirdi.

NEW YORK TİMES BİLE YAZDI

Uğur Dündar’ın ‘Kıyak gezi’ diye haber yaparak tanıtımını engellediği Patara ile ilgili New York Times gazetesi bile haber yaptı. Gazete, “Türkiye’nin kumlarına gömülmüş bir kongre’’ başlığıyla verdiği haberde, 3 bin yıl önce Patara’da kurulu olan Likyalıların idari yapısının, ABD federatif sisteminin de temelini oluşturduğunu yazınca, tüm dünyanın gözleri Patara’ya çevrildi. Gazete, 23 şehrin federatif bir yapıyla merkezi bir idareye bağlanmasından oluşan Likya Birliği’nin temsili demokrasisinin örnek olduğunu ve modelin benzerinin ABD federatif sisteminde de gözlendiğini yazdı.

M.Ö 200’DE KURULDU
Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Gelemiş köyünün antik adı Patara oalarak biliniyor. İnce, uzun, aynı zamanda bakir kumsalıyla ünlü Patara’da sürdürülen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan antik kent, MÖ 200 yılında burada kurulan Likya Birliği Parlamentosu’nun bulunmasıyla daha da önem kazandı. Patara Kazısı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, dünyanın ilk parlamento binasının MÖ 200 yılında yapıldığını belirterek, “Burada 1455 oturma grubu bulunuyor. Oturma gruplarının yarısı yıkılmış. Şu anda kalan kısımları onarıyoruz. Binayı 2009’daki (2010’a ertelendi) toplantıya yetiştirmeye çalışacağız” dedi.


TOPTAN HEYECANLA İZLİYOR
TBMM Başkanı Köksal Toptan, son 1 yıldır kendisini heyecanlandıran önemli bir projeyi yakından takip ediyor. Toptan, Uğur Dündar ‘kıyak gezi’ diye yazmasaydı, 8-9 Kasım’da ikinci kez Patara’ya gidecek ve çalışmaları yakından izleyecek, basın mensuplarına tanıtım için olanak sağlayacaktı.

Toptan çok önem verdiği bu projenin bir an önce tamamlanması için kazı çalışmalarına TBMM kaynaklarından 5 milyon YTL verilmesini sağladı. Projeyi hayata geçirmek için bir dizi toplantı yapan TBMM Başkanı, Dolmabahçe Sarayı’nda bu konuyla ilgilenen uzmanlar ve bilim adamlarıyla da buluştu. 2010’da, "Dünya Parlamentosunun" Patara’daki antik kentte toplanması, burada ele alınacak konuların belirlenmesi çalışmaları da sürüyor. "İlk Meclis Son Meclis’e Sahip Çıkıyor" adı verilen proje yurt dışında da büyük ilgi uyandırdı.