BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternet kullanıcı sayısı 4 milyarı geçti

ADSL, fiber, mobil, kablolu internet hizmetinden yararlanan abone sayısının 2017 yılı sonunda 4.3 milyar kişiye ulaşacak.

Abone ol

Birleşmiş Milletlere bağlı telekomünikasyon ajansı ‘Uluslararası Telekomünikasyon Birliği' (ITU),tarafından yayınlanan son rapora göre, dünyada geniş bant olarak adlandırılan, ADSL, fiber, mobil, kablolu internet hizmetinden yararlanan abone sayısının 2017 yılı sonunda 4.3 milyar kişiye ulaşacak.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Genel Sekreteri Houlin Zhao, 2017 yılı raporuyla ilgili yaptığı açıklamada internete küresel erişimle sağlanan ilerlemelerin kullanıcılara işsizlik ve paraya ulaşımın kapısını açtığını söyledi.

Dünya nüfusunun yarısı geniş bant internet kullanıyor

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin 2017 yılı raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 48'i geniş bant internet kullanıcısı. Bu kullanıcıların yüzde 71'ini ise 15-24 yaş arasındaki gençler oluşturuyor.

En az gelişmiş ülkelerde internet kullanan kişilerin yüzde 35'ini 15-24 yaş arasındaki genç kuşak oluşturuyor.

Dünya genelinde internet kullanıcısı 830 milyon gencin yüzde 39'unun Çin ve Hindistan'da yaşadığı belirtiliyor.

Kalkınmış ülkelerde genç nüfusun yüzde 94'ü internet kullanıyor, kalkınmakta olan ülkelerde bu oran yüzde 67'ye düşüyor. En az gelişmiş ülkelerde ise bu oran giderek azalıp yüzde 30'lara kadar düşüyor.

En fazla artış Afrika'da

Fiber bağlantıların artmasıyla yüksek hızlı kablolu internet abonelikleri de arttı. Bu artışın tüm bu tür aboneliklerin yüzde 80'inin bulunduğu Çin'de en fazla görüldüğü tespit edildi.

Uluslararası geniş bant internet kullanımı 2015 ve 2016 yılları arasında yüzde 32 oranında büyüdü. Afrika'da geniş bant internet kullanım oranı tüm bölgelere göre çok daha büyüdü. Afrika kıtasında bu dönemde yüzde 72'lik bir artış kaydedildi.

İnternete erişim fiyatları ucuzluyor

2012 ile 2017 yılları arasında en az gelişmiş ülkeler mobil geniş bant internet aboneliklerinde en yüksek artışı yaşamış olsa da mobil internet abonelikleri bu ülkelerde halen yüzde 23 seviyesinde bulunuyor. İnternette mobil geniş bant abonelik fiyatları, 2013 ile 2016 yılları arasında daha önceki yıllara göre yarı yarıya azaldı. Kalkınmakta olan ülkelerin büyük çoğunluğunda mobil internet daha ucuz olduğu belirtildi.

2014 yılında 2.0 trilyon ABD doları olan küresel telekomünikasyon gelirlerinin, 2015 yılında 1.9 trilyon ABD doları seviyesine düşerek yüzde 4 oranında azaldığı belirtildi.

Küresel nüfusun  yüzde 83'üne ev sahipliği yapan gelişmekte olan ülkeleri, dünya telekomünikasyon gelirlerinin yüzde 39'unu oluşturuyor.

İnternet erişiminde cinsiyet ayrımı azalıyor

Raporda internet kullanıcısı kadın ve erkek kullanıcı arasındaki ayrım ve uçurumun 2013'ten bu yana pek çok bölgede daraldığı belirtildi.

İnternet kullanan erkeklerin oranı, dünya genelindeki ülkelerin üçte ikisinde internet kullanan kadınların oranından biraz daha yüksek olduğu açıklandı.

2017'de erkekler için küresel internet kullanım oranı, kadınlar için yüzde 50,9, erkeler için yüzde 44,9 olarak açıklandı.

Amerika kıtasında internet kullanan kadınların sayısının erkeklerden daha fazla olduğu belirtildi.

‘İstihdam ve finansa ulaşımın kapılarını internet açıyor'

Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Genel Sekreteri Houlin Zhao, yayınlanan son raporla ilgili yaptığı açıklamada, dünyada geniş bant ağlarına ulaşan kullanıcı sayısının artmasıyla küresel olarak internet erişiminde büyük ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Zhao, "Dijital bağlantılar hayatları iyileştirmede çok önemli ve kritik roller oynuyor. Dünya çapında milyarlarca insan eşi benzeri görülmemiş bilgiye bu yolla ulaşıyor. İnternete ulaşım küresel kullanıcılar için istihdam ve finansal fırsatlara ulaşmalarının kapılarını açıyor” dedi.

Telekomünikasyon Geliştirme Birliği Direktörü Brahima Sanoui, raporun ‘Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine' ulaşmada önemli bir rol oynadığını belirterek, "Dijital alanda yaşanan gelişmeler, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın çok önemli bir unsuru” dedi.

Birleşmiş Milletler'in 2030 yılı sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında olan hızlı internete küresel erişimi artırmak için küresel çalışmaların değerlendirileceği, ‘Dünya Telekomünikasyon Geliştirme Konferansı 2017', 9-20 Ekim tarihleri arasında Arjantin'de yapılacak.