BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,78
ALTIN 2.431,12
HABER /  GÜNCEL

İnternet kafelere izin kağıdı

İçişleri Bakanlığının denetleme yönergesi kapsamında, bazı işletmeler ''izin kağıdı'' uygulaması başlattı.

Abone ol

İçişleri Bakanlığının denetleme yönergesi kapsamında, küçük çocukların yanlarında veli veya vasileri olmaksızın internet kafelere girmelerinin yasaklanmasının ardından bazı işletmeler ''izin kağıdı'' uygulaması başlattı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, geçtiğimiz aylarda Türkiye gündemini meşgul eden çocuk pornosu vakalarının ardından ayda en az 4 kez yapılan baskınlarla mercek altına alınan ve büyük oranda müşteri kaybettikleri bildirilen internet kafeler, müşterileri geri çekebilmek için değişik yollara başvuruyorlar. Bazı kafeler yasal hiç bir yükümlülüğü olmamasına karşın ''izin kağıdı'' düzenlemesi uygulamaya başladı.

Kafe sahipleri hazırladıkları matbu izin kağıtlarını çocuklara vererek bunları ailelerine doldurtarak imzalamalarını ve bu kağıtla birlikte kafeye gelmelerini istiyorlar. Tüm İnternet Evleri Derneği Başkanı Yusuf Andiç, İçişleri Bakanlığının internet kafelere yönelik geçen yılın nisan ayında çıkardığı denetleme yönergesi kapsamında, eğitim amaçlı da olsa 12 yaşından küçük çocukların yanlarında veli veya vasileri olmaksızın, 18 yaşından küçük çocukların ise oyun salonlarına girişinin yasak olduğunu vurguladı. Bazı kafelerin bu yasağı hazırladıkları izin kağıtları ile delme çabası içinde olduklarını ifade eden Andiç, bu kapsamda kafelerin çocuklara ailelerine doldurtmak üzere matbu hazırlanan izin kağıdı verdikleri yolunda çok sayıda şikayet aldıklarını kaydetti.

Şikayetlerin özellikle İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Adana ve Bursa gibi büyükşehirlerde yoğunlaştığını bildiren Andiç, ''Bu yolda yaygın bir uygulama başladığını gözlemliyoruz. İşletmelerin yasal sorumluluktan kurtulmak için yaptıkları izin belgesi uygulamasının geçerliliği yok. Denetimlerde yaş sınırının altında çocuk görülürse elinde ne belgesi olursa olsun kafelerin ceza alması kaçınılmaz. Bu nedenle kafaları karıştıran bu tür uygulamalara bir an önce son vermeliler'' dedi.

''TAKİPTEYİZ''
TBMM Çocuklar ve Gençlerde Artan Şiddet Eğilimleri ve Okullarda Yaşanan Şiddet Olaylarını Araştırma Komisyonu Başkan Vekili ve Adana Milletvekili Recep Garip ise internet kafelerin belirtilen yaş sınırı altındaki çocukları kafelere çekmesinin son derece yanlış olduğunu ifade etti.

İnternet kafelerle ilgili gelen her türlü şikayetin takipçisi olduklarını kaydeden Garip, sözde izin kağıtlarının da aldatmacadan ibaret olduğunu, hukuki hiç bir geçerliliğinin bulunmadığını bildirdi. Garip, ''bu gerçekte çok ciddi bir konu. Anne ve babalar, (birşey olmaz) diyerek, olayı savuşturmamalı. Çocukları aracılığıyla kafe yetkilileri tarafından kendilerine gönderilen bu belgeleri kesinlikle imzalamamalı'' dedi. Garip, çocuklarının internetten mahrum kalmasını istemeyen ailelerin de olabileceğini belirterek, ''Bu tür bir düşünce varsa kafede çocuklarını yalnız bırakmamalılar'' diye konuştu.