BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.422,48
HABER /  EKONOMİ

Altın borsasında döviz piyasası

İstanbul Altın Borsası (İAB) bünyesinde bu yıl, Efektif ve Döviz Piyasası açılması planlanıyor.

Abone ol

Efektif ve Döviz Piyasası ile Bankalararası Para Piyasasında gerçekleştirilen döviz alım satımından pay alınması hedeflenirken, Kapalıçarşı'daki işlemlerin bir bölümünün de bu piyasaya kayması bekleniyor.

İAB Başkan Vekili Osman Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 aşamalı olarak planladıkları Altın Borsası otomasyon projesinin ilk aşamasını Eylül 2006'da tamamladıklarını ve seans salonunda tüm emirlerin elektronik ortamda iletilmesi ve eşleşmesinin sağlandığını söyledi.

Saraç, projenin ikinci aşamasında, sistemin uzaktan erişilebilir bir yapıya kavuşturulmasının amaçlandığını, bununla ilgili ihalenin bittiğini ve bu ay hayata geçirileceğini düşündüklerini, projenin üçüncü aşamasında da işlem saatlerinin uzatılarak kesintisiz işlem hedefine ulaşılacağını bildirdi. Hazırladıkları sistemin Borsa bünyesinde açmayı planladıkları Efektif ve Döviz Piyasası için de kullanılacağını bildiren Saraç, uzun zamandır gündemde bulunan Efektif ve Döviz Piyasasını bu yıl faaliyete geçirmeyi planladıklarını, şu anda piyasanın alt yapısıyla ilgili hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi. Saraç, Borsa bünyesinde Efektif ve Döviz Piyasasına büyük bir ihtiyaç olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bankaların önemli bölümü ve büyük yetkili müesseselerin üyemiz olduğunu düşünürsek, kuracağımız Efektif ve Döviz Piyasasında ciddi hamleler olacağını düşünüyoruz. Bankalararası Para Piyasasının bir kısmını mutlak suretle piyasamıza çekmeyi hedefliyoruz. Üyelerimiz için kurumsal bir potada sağlanacak bu kolaylığın, para politikasını yönlendirenler için ciddi bir veri merkezi olacağını düşünebiliriz. Bu suretle kurulacak bir piyasanın, riskleri en alt seviyeye düşüreceğini ve daha rekabetçi bir yapı ortaya koyacağını düşünüyoruz.''

''YETKİLİ MÜESSESELERİN YÜZDE 25'İ KAYBOLDU''
Osman Saraç, altına göre dövizde dönen miktarın çok büyük olduğunu belirterek, üyelerinin bu piyasayı hayata geçirme konusunda baskısı olduğunu, döviz büfesi olarak da adlandırılan yetkili müesseselerin misyon kaybettiğini ve yüzde 25'inin geçen yıllarda kaybolduğunu, Efektif ve Döviz Piyasasının açılmasının, bankalar ve yetkili müesseseleri memnun edeceğini ve onlara kolaylık sağlayacağını düşündüklerini söyledi.

Söz konusu piyasa ile yetkili müesseselerin Anadolu'daki efektifi de toplayabileceğini belirten Saraç, Efektif ve Döviz Piyasasında bankaların rekabetçi tavırlarına yardımcı bir ortam olacağını, şu anda telefon aracılığıyla yapılan işlemleri daha sağlıklı bir ortamda yürüteceklerini kaydetti. Kapalıçarşı'daki işlemlerin bir bölümünün Efektif ve Döviz Piyasasına kayacağını düşündüklerini ifade eden Saraç, Kapalıçarşı'nın kurumsallaşmaya ihtiyacı bulunduğunu, bunu sağlayabilecek açılım noktalarından birinin İAB olduğunu, bunu gören yetkili müesseselerin de İAB'ye geldiğini söyledi. Osman Saraç, Altın Borsası otomasyon projesi kapsamında hayata geçirilecek uzaktan erişim ile döviz alım satımı için de üyelerinin İAB'ye gelip brokerlik yapmalarına gerek kalmayacağını vurguladı.