BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternet İstanbul'dan yönetilecek

Icann CEO’su ve Başkanı Fadi Chehade, “Türkiye olarak dünyayı şaşkına çevirdiniz. Artık internet İstanbul’dan yönetilecek” dedi.

Abone ol

İnternet Tahsisli Adları ve Sayıları Kurumu (ICANN)'nin İstanbul İnternet Yönetim Merkezi'nin tanıtım toplantısında konuşan Chehade, ICANN dünyadaki üç merkezinden birisi olarak İstanbul'u seçtiğini belirterek, "Büyük işler başardınız ve biz de bunun için buradayız" dedi.

Icann CEO’su ve Başkanı Fadi Chehade, “Türkiye olarak dünyayı şaşkına çevirdiniz. Artık internet İstanbul’dan yönetilecek” diye konuştu.

Icann CEO’su ve Başkanı Fadi Chehade, Türkiye’nin seçilmesi için şunları söyledi: “İstanbul’u sevdiğimiz için değil en doğru tercih olduğu için seçtik. Sizin cesaretiniz, altyapınız ve insan gücünüz bizi buraya getirdi. Bizim sloganımız tek dünya, tek internet. İnternet Amerika’da doğdu orada büyüdü ama artık tüm dünyanın.”

BİZDEN SONRA GELEN ÇOK OLUR
İstanbul’un bir temsilcilik olmayacağını anlatan Chehade, “Ben de yılın belli bir bölümlerinde ailemle birlikte burada olacağım ve internet İstanbul’dan yönetilecek. Bir diğer merkezimiz Singapur’da Uzak Doğu’ya açılan kapımız olacak. Bizim İstanbul’a taşınmamızın ardından dünya devlerinin de buraya gelecektir” diye konuştu.

İNTERNET SENİN BENİM TARTIŞMALARINI GEÇELİM

Icann toplantısında söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise internet 1960’lı yılların sonunda bulunduğunda aynı zamanlarda Ay’a da seyahat yapıldığını belirterek sözlerine başladı. Yıldırm konuşmasında "O dönem herkes Ay’a seyahati konuşmuştu ancak İnternet konuşulmamıştı. Bugüne geldiğimizde ise sadece İnternet konuşuluyor. Bugün internet ailenin bir parçası haline geldi. Bugün artık “internet benimdir” tartışmasının anlamsız bir tartışma olduğunu düşünüyorum. Hiç kimse benim diyecek durumda değil. 3.5 milyar insan her gün internet ile iletişim kuruyor. İnternet kullananların sayısı diş fırçası kullanandan daha fazla hale gelecek. Mobil internet kullanımı bir senede yüzde 46 oranında arttı. Türkiye’nin 2023 hedefleri koyduk, 2013 yılına geldiğimizde bu hedefleri aşacağımızı gördük. İnternet senin benim tartışmasını geçelim, internet insanlık için daha faydalı nasıl olur bunu konuşalım diye düşünüyoruz. Siber güvenlik, alt yapı ve içeriği nasıl koruruz arttırırız, bölgeler arasındaki sayısal uçurumu nasıl kapatırız, bilgisayar okur yazarlığını nasıl arttırırız buna kafa yormamız lazım. Türkiye olarak bu anlamda çalışmaları yapıyoruz. Türkiye bugün mobil kapsama alanında dünyada en iyi konumda olan ülkedir. Sayısal uçurumu azaltma anlamında da en iyi ülkedir. Evrensel hizmet kapsamında 2 bin civarında kapsama altında olmayan yerler kapsama altına almak için girişim başlattık. Bundan bütün operatörler yararlanacak ve vatandaşlar iletişimi kullanacaktır. Kısacası Türkiye, ICT alanında kayda değer başarıya imza attı.” dedi.