BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternet haklarınızı biliyor musunuz?

Tüketiciler için internet hizmetlerinde ev bütçenizi rahatlatacak ipuçları... Sizde bu ipuçlarıyla bütçenizi rahatlatabilirsiniz...

Abone ol

Tüketici finansmanı ürünleriyle ilgili bilgileri tek bir yerde derleyen ve objektif kıyaslama olanağı tanıyan HürriyetKıyasla.com, internet hizmetlerinde ev bütçesini rahatlatacak ipuçlarını derledi.

İnternet kullanım oranı hızla yükseliyor, internet hizmetinin faturası ev bütçesini etkileyen kalemlerden biri haline geliyor. Bu dönemde tüketicilerin bütçesinde yeni bir yük olan internet hizmetinden doğru şekilde faydalanmaları ise en doğal hakları oluyor. HürriyetKıyasla.com analisti Cem Tutkun, internet kullanıcılarının dikkat etmesi gereken ayrıntıları ve bütçeyi rahatlatacak ipuçlarını paylaşıyor.

1. Hız ve kotayı belirlemeden kıyaslama yapmayın

İnternet sağlayıcınızı seçerken öncelikle hız ve kota konusunda ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve buna göre hizmet ücretlerini karşılaştırmanız önemlidir. Ücretsiz modem, ücretsiz kurulum ve bunun gibi kampanyalar aslında ihtiyacınız olmayan bir kampanyaya yönelmenize ve bütçenize gereksiz bir yükleme yapmanıza neden olabilir.

2. Aboneliğinizi istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz

Abone olmadan önce abonelik şartlarını mutlaka okumalı ve bir kopyasını saklamalısınız. Aboneliğinizden memnun kalmadığınız takdirde internet sağlayacınıza iptal isteğinizi telefon, internet veya yazılı olarak her zaman bildirme hakkınız vardır. Bildirim yaptıktan sonra 24 saat içinde hizmetiniz durdurulacaktır.

3. Tarifenizdeki değişiklikler size önceden bildirilmeli

Tarife paketinizi istediğiniz anda değiştirme hakkınız vardır. Bunun yanı sıra tarife ücretleri ile ilgili her güncel bilgiye açık ve detaylı bir şekilde erişme hakkınız olduğunu da unutmayın. Kullandığınız tarifelerde yapılacak değişikliklerin ise makul bir süre önce size bildirilmesi gerektiğini ve tarifenize nasıl abone olduysanız, o derece kolay bir şekilde tarifeden ayrılma hakkınızın bulunduğunu da bilmeniz gerekir.

4. Faturanıza nasıl itiraz edebilirsiniz?

Faturalarınız sizin istediğiniz şekilde (SMS, e-posta vb...) son ödeme tarihinden önce size iletilmelidir. Giderlerinizi daha sıkı takip etmeniz açısından, detaylı fatura talep etmeniz ise işinize yarayacaktır. Faturanızın bekdiğinizden fazla gelmesi halinde ise öncelikle internet sağlayıcınıza başvurmalısınız. Eğer şikayetiniz kabul edilmezse ya da kabul edilir ve sizin dışınızdaki tüketicilerinde zarara uğradığını düşünürseniz gerekli bilgi ve belgeleri eklemek suretiyle (işletmeciden aldığınız cevap dahil olmak üzere) www.btk.gov.tr/tüketici internet adresinden "tüketici şikayet formunu" doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz.