BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,64
ALTIN 2.384,01
HABER /  GÜNCEL

İnsanlığın saadeti için formül

“Said Nursi’nin Medeniyet Anlayışı” konulu 7. Risale-i Nur Kongresi, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da yapıldı.

Abone ol

Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, insanlığın saadetinin kuran medeniyeti ile mümkün olacağını iddia etti.

kongrenin son günü oturumunda dün yaptığı konuşmada, “Batı ve Doğu medeniyetleri arasında bir eşik vazifesi gören, Osmanlı’nın Batı’ya açılan bir kapısı olan Saraybosna’da Kur’an medeniyetini konuşmanın çok önemli ve anlamlı olduğunu” ifade etti.

Seküler medeniyet anlayışının birçok alanlarda dertli bir dünya fotoğrafı sunduğuna dikkat çeken Kutlular, bilim ve teknolojide akıl almaz derecede ilerleyen günümüz insanının, varlığının anlamını yitirdiğini ve iç dünyasında gerilediğini dile getirdi. Kutlular; ahlaki değerlerini yitiren ve maddeciliği hayat tarzı haline getiren insanlığın; sosyal, kültürel ve ekonomik krizlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Mehmet Kutlular, dünya barışını tehdit ederek şiddet ve terörü yaygınlaştıranın; kuvvet, çatışma ve ırkçılık prensiplerine dayanan Batı medeniyeti olduğunu savundu. Kutular, bu medeniyetin ruhları öldürmesi sebebiyle insanlığın büyük kısmını esfel-i safilin’e (aşağıların en aşağısına) düşürdüğüne dikkat çekti, Kur’an medeniyetini ihya çabasının insanlığın huzurlu geleceği açısından anlaşılmayı beklediğini belirtti. Kutlular, Bediüzzaman Said Nursi’nin, Kur’an medeniyetinin ilkelerini “hak, adalet, fazilet, muhabbet, kardeşlik, dayanışma, ittihat, insaniyetten terakki ve ruhen tekamül” olarak ifade ettiğini aktardı.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde düzenlenen kongrede, Bediüzzaman Said Nursi'nin Kur’an medeniyeti ile ilgili sözlerine dair sinevizyon gösterisi sunuldu, kongre kapsamında toplanan çalışma gruplarının sonuç bildirileri okundu. Sonuç metninde, “Dünya büyük bir manevî buhran geçirmektedir. Manevî temelleri sarsılan insanlık yeni bir hayat prensibine muhtaçtır. Müslümanların görevi, ilim, irfan ve ümranla donanıp 'hizmete ve hesaba hazır olmak' ve Kur’ân medeniyetini 'yaşayarak tebliğ etmektir.” görüşüne vurgu yapıldı.