BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.407,62
HABER /  GÜNCEL

BDP'den taciz mağduru çocuklar raporu

BDP üyeleri ve avukatlardan oluşan bir ekip, Pozantı Çocuk ezaevinden Ankara Sincan cezaevine nakledilen çocuk mahkumlardan 16'sı ile yapılan görüşmelere ilişkin rapor hazırladı

Abone ol

BDP üyeleri ve avukatlardan oluşan bir ekip, Pozantı Çocuk cezaevinden Ankara Sincan cezaevine nakledilen çocuk mahkumlardan 16'sı ile yapılan görüşmelere ilişkin rapor hazırladı.

Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla raporu açıklayan BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP'li üyeler ve avukatlardan oluşan heyetin, 17-21 Mart günleri arasında 16 çocukla birebir görüşme yaptıklarını, çocukların bu cezaevinde de bazı sorunlarla karşılaştıklarını söylediklerini ifade etti.

M.K adlı çocuğun anlatımlarında, kendisiyle Sincan'a gelen 60-70 siyasi suçlu çocuğun kliması bozuk cezaevi araçlarıyla zor şartlarda, adli suçlu çocukların ise otobüslerle rahat koşullarda cezaevine getirildiğini söylediğini aktaran Beştaş, çocuğun ayrıca, ''Sincan'a nakledildikten sonra 3 gün yaşananları protesto etmek için açlık grevi yaptıklarını, gardiyanların kendilerini sürekli adli suçluların yanına vermekle tehdit ettiğini, Sincan'da yapılan duruşmalarda yanlarında avukat olmadan telekonferans sistemi ile ifadelerinin alındığını, eşyalarının kendilerine verilmediğini, paralarının da olmaması nedeniyle ihtiyaçlarını alamadıklarını'' anlattığını kaydetti.

KAMUOYU ÖĞRENİNCE İYİ DAVRANDILAR

Beştaş, tutuklu çocuk Ş.U'nun da kendileriyle ilgili haberler gazetelerde çıktıktan sonra cezaevi yönetiminin kendilerine iyi davrandığını söylediğini belirtti. Adli suçtan tutuklu M.A'nın, Sincan Cezaevi'nde de kendilerine yönetim tarafından çok sert ve argo kelimeler kullanıldığını, sürekli müşahede ve dayakla tehdit edildiklerini anlattığını söyleyen Beştaş, çocukların anlatımlarının birbirlerini doğruladığını öne sürdü.

Adalet Bakanlığı'nca, çocukların Pozantı Cezaevi'nden çıkışları, Sincan Cezaevi'ne girişleri ve kalacakları bölümlere yerleştirilmelerine ilişkin süreçlerin tümünün kayıt altına alındığının açıklandığını hatırlatan Beştaş, ''Pozantı'dan çıkışları, cezaevi rengi araçları ve bütün sürecin bilinmesini istiyoruz. Çocukların gerçek dışı beyanda bulunması için bir neden yok. Sincan'daki uygulamalar için de geç kalınmamalı'' dedi.

GÖREVDEN ALINMALILAR

Pozantı Cezaevi'nde yaşanan olaylara, sadece kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen çocukların değil, adli suçlardan tutuklu çocukların da maruz kaldıklarını öne süren Beştaş, tüm cezaevi personelinin görevden alınması gerektiğini ifade etti.

Beştaş, tutuklu tüm çocukların insan hakları kuruluşları, psikologlar ve adli tıp uzmanları tarafından kontrol edilerek travma etkisinin azaltılması gerektiğini belirterek, çocuk yargılamalarının tutuksuz yürütülmesini de istedi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Beştaş, CHP'nin hazırladığı raporla kendi raporlarının örtüştüğünü söyledi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da partili avukat ve milletvekillerinden oluşan yeni bir heyetin, Sincan Cezaevi'nde yeniden çocuklarla görüşme yapacağını bildirdi.