BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.492,61
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

'İnsan yüzlü markalar' yalnızlara 'arkadaş oluyor'

Marka amblemlerinin tüketicilerin satın alma eğilimleri üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma, yalnız insanların, üzerinde insan yüzü bulunan ürünleri almaya daha eğilimli olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

ABD'nin Oregon eyaletindeki Oregon Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, yalnız insanların sosyal açlıklarını gidermek için üzerinde insan yüzü olan ürünlere yöneldiğini ortaya koydu.

Araştırmayı yapan ekipte yer alan Bettina Cornwell bu bulgunun kökeninde ise insanın bir yere ait olma dürtüsünün yattığını belirtti: "Görsellerin, tüketicinin sosyal ilişkilerinin eksikliğinden doğan boşluğunu doldurma işlevi var (…) İnsanlar arası ilişkilerin eksikliği bireyleri aktif olarak bir bağlanabilecek bir kaynak arayışına iter. Yalnız bireyler görsellerde insan yüzleri bulmaya daha meyilliler çünkü sosyalleşmek için büyük bir arzu duyar." 

​Resim alanıyla da ilgilenmiş olan Cornwell, çalışmasının parçası olan deneyde kendi hazırlamış olduğu 18 adet görselden yararlandı. İnsan yüzleri içeren ve içermeyen görselleri şarap şişelerinin üzerine etiket olarak yapıştıran Cornwell, daha sonra katılımcılara ürünlerle ilgili sorular yöneltti.

Sonuçlar, üzerinde insan yüzü bulunan etiketlerin katılımcılar üzerinde açık ara daha olumlu etki bıraktığını ortaya koydu. Deneyde, katılımcıların soyut figürleri insana benzetme eğiliminin, yalnızlıklarıyla doğru orantılı olduğu da görüldü.  

İNSAN YÜZÜ GÖRÜNCE BAĞ KURUYORLAR

Cornwell, yardım derneklerinin ve kar amacı gütmeyen kuruluşların bu çalışmadan pek çok ders çıkarabileceğini söyledi: "Eğer simgelerinde bir insan yüzü görseli kullanırlarsa insanlarla bağ kurmaları ve amaçlarını anlatabilmeleri kolay olacaktır."

Daha önce insanların kişiliklerinin satın alma alışkanlıkları üzerindeki etkisi üzerine bir çok araştırma yapılmış olsa da söz konusu çalışma, odağında markaların görsellerini bulundurması açısından ilk olma niteliği taşıyor.