BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.395,71
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'nin ekonomik büyümesi yavaşladı

İngiliz Ticaret Odası tarafından yapılan araştırmanın sonuçları 2010'un son çeyreğinde görülen ekonomik büyüme rakamlarının, bir önceki çeyreğe göre düşüşte olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

Düşüş yaşanan servis sektöründe, perakende satış alanında da küçülme gözlendi.

İngiliz Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamada ekonomik büyüme rakamlarında 2010'un son çeyreğinde gözlemlenen düşüşün, ekonominin sürdürülebilir bir şekilde toparlanması konusunda kaygı yarattığı bildirildi.

2010 son çeyrekte %0.4-%0.5 olarak yaşanan ekonomik büyüme, bir önceki üç yada yaşanan %0.7'ye oranla düşüş anlamına geliyor.

Uzmanlar bu düşüşün hizmet sektörünün zayıflamasına bağlı olduğu görüşünde birleşiyorlar.

Aynı dönemde ihracatın başını çektiği imalat sektörünün ise güçlendiği belirtildi.

'Risk geçmiş değil'

Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamada yeni bir ekonomik küçülme beklenmese de, riskin hala sözkonusu olduğunun altı çizildi.

İngiliz Ticaret Odası'nın 5600 sektör temsilcisiyle yaptığı anket sonucunda ortaya çıkan sonuçlar, imalat sektöründe görülen ve çoğunluğunu ihracatın oluşturduğu satışların son 16 yılın en yüksek miktarını oluşturduğunu ortaya koydu.

Ancak euro bölgesinde yaşanan kamu borçları krizinin, İngiliz mallarına olan talebi azaltabileceği uyarısında bulunuldu.

Hizmet sektöründe görülen performans düşüşünün kaygılandırıcı olduğunu söyleyen Ticaret Odası baş ekonomisti David Kern, katma değer vergisi artışından sonra bu durumun kötüleşebileceğini belirtti.

Hizmet sektöründeki gidişat değişmediği halde, bu alanda sağlanan istihdamın azalabileceğini söyleyen Kern, yine de özel sektörün bu süreçten zarar görmeden çıkabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Ticaret Odası, ekonomik büyümeyi hızlandırmak için hükümet ve merkez bankasının desteğinin önemli olduğu vurguladı.

Odanın tavsiyeleri arasında faiz oranlarının düşük tutulması, ihracatçıların desteklenmesi ve istihdam alanındaki düzenlemelerin hafifletilmesi yer aldı.