BIST 10.219
DOLAR 32,18
EURO 34,70
ALTIN 2.441,15
HABER /  DÜNYA

İngiltere’den kimyasal uyarısı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’nin kimyasal silah stoklarının uluslararası idarenin kontrolüne geçme ve imha sürecinin tit...

Abone ol

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’nin kimyasal silah stoklarının uluslararası idarenin kontrolüne geçme ve imha sürecinin titizlikle yürütülmesi gerektiğini belirterek, stokların eksiksiz olarak tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Parlamentoda milletvekillerine hitap eden Hague, Suriye rejiminin verdiği sözleri yerine getirme konusundaki sicili göz önüne alındığında, çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
"Bu rejim, kimyasal silahlara sahip olma konusunda yıllarca yalan söyleyen bir rejimdir, ki hala bu silahları kullandığını inkar ediyor ve BM silah müfettişlerinin Suriye’ye girmesine aylarca izin vermedi" diyen Hague, "Bununla birlikte Başbakan’ın (David Cameron) dediği gibi, (Rusya’nın) önerisini ciddi olarak değerlendirmeliyiz. Samimiyetlerini test etmemiz lazım. Suriye rejimi kimyasal silah stoklarından vazgeçtiğini söylerse, bu gerçekten çok önemli bir adım olacak. Bu girişimin güç kullanmadan kimyasal silah tehdidini ortadan kaldırma potansiyeli olduğu konusunda Başkan Obama ile aynı düşünceyi paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

“BM KARAR ÇIKARMALI”
Birleşmiş Milletler’in, Suriye’nin kimyasal silahlarını belli bir takvim dahilinde uluslararası idarenin kontrolüne bırakmak için bağlayıcı bir karar çıkarması gerektiğini kaydeden Hague, "BM müfettişlerinin raporlarını açıklamasından hemen sonra BM Güvenlik Konseyi’nde bu konuda yeni oturumlar düzenleyeceğiz. İngiltere, rejimin kimyasal stoklarını uluslararası denetim altında imha etmesini
kanıtlara dayalı, güvenilir ve hızlı bir şekilde sağlayacak uygulanabilir bir anlaşma için her türlü çabayı ortaya koyacaktır" dedi.
Yıllardır, kimyasal silahlara sahip olmadığını söyleyen bir rejimle işbirliği yapmanın zor olacağını ifade eden Hague, "En az 14 yerde kendi halklarına karşı bu silahı acımasızca kullandılar. Kadın ve çocuklar dahil yüzlerce insan öldü" diye konuştu.
Suriye’de rejimin, ülkenin çok çeşitli bölgelerine yayılmış kimyasal silah stokları olduğunu belirten Hague, "Tüm kimyasal silahların tespit edildiğinden ve bunların yanlış ellere geçmeyeceğinden emin olmamız gerekiyor" dedi.
(İHA)