BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'den Erdoğan'a uyarı gibi yazı

Financial Times, yayımladığı başyazısında 12 Haziran seçimleri sonrası Türkiye'nin güçlü bir cumhurbaşkanına değil güçlü bir muhalefete ihtiyacı olduğu yazdı

Abone ol

Financial Times gazetesi bugünkü başyazısında, Türkiye'nin seçimler sonrası "daha güçlü bir cumhurbaşkanına değil güçlü bir muhalefete" ihtiyaç duyduğunu yazdı. Gazete, Erdoğan'ın kafasındaki başkanlık sisteminin ise Kürt sorunun çözümünü zorlaştıracağı uyarısında bulundu.

Financial Times, CHP'nin daha geniş bir kesime hitap etmeye başladığını belirtti

"Türkiye'nin oyu" başlıklı yazıda, Türklerin çıkarlarına en fazla hizmet edecek gelişmenin, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin seçimi ezici bir farkla kazanmaması olduğu belirtildi.

Başyazıda, AKP'nin başarıları övülüyor ancak partinin artık rahatsız edici otoriter eğilimler sergilediğine dikkat çekiliyor.

Financial Times, Pazar günkü seçimlerin sonucuna özel önem veren gelişmenin ise Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin anayasasını yeniden yazma vaadi olduğunu vurguluyor.

Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçme niyetini hatırlatıyor ve bunun anayasa değişikliği önerilerinden en kaygı verici olanı olduğunu belirtiyor.

Başyazı şöyle sürüyor:

"Bu iki nedenle kötü bir fikir. Birincisi, böylesi bir geçiş Sayın Erdoğan'a, Türkiye'de yürütmenin başı olarak görev yaptığı süreyi alışılageldiği gibi üç yerine beş döneme çıkarmasının yolunu sunmuş olacak. İkincisi ve daha kötüsü de, başkanlık sistemine geçiş, Türkiye'nin Kürtlerinin ve diğer azınlıklarının sorunlarının çözümünü zorlaştıracak."

Türkiye'de muhalefetin katetmesi gereken mesafe olduğunun da vurgulandığı Financial Times'ın başyazısı, şu ifadeler ile noktalanmış:

"Muhalefet uzun süre orduya ve yargıya bel bağladı. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi gecikerek de olsa, daha geniş bir kesime hitap etmeye başladı. Bu iyi bir haber. Türkiye'de yeni meclisin alacağı önemli kararlar, AKP kadar muhalefet tarafından da şekillendirildiği takdirde, daha da büyük anlam ifade edecektir."