BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de zengine vergi indirimi tartışması

Maliye Bakanı bütçede en üst gelir grubuna İşçi Partisi hükümetinin koyduğu yüzde 50lik vergiyi indirmeyi düşünüyor. Liberal Demokratları ikna edilebilmek için son gün.

Abone ol

BBC'nin hükümet içindeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne gelecek hafta açıklayacağı bütçede, en üst gelir grubundakilere uygulanan yüzde 50'lik vergi oranını indirmeyi düşünüyor.

Bugün Başbakan David Cameron, Maliye Bakanı ve diğer üst düzey bakanlarla konuyu telefonda tartışacak. Başbakanın hükümetin Muhafazakar Parti kanadından Maliye Bakanı George Osborne ile Liberal Demokrat Parti kanadından Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Danny Alexander ile görüşmesi bekleniyor.

Bundan önce hükümette olan İşçi Partisi 2010 yılında, yılda 150bin sterlinin üzerine çıkan bireysel kazanç için gelir vergisi oranını yüzde 50'ye çıkarmıştı.

Daha önce bir çok Muhafazakar Parti milletvekili bu verginin kesilmesi gerektiğini savunmuş ama koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokratlar, ancak en zengin kesime başka bir vergi konulursa buna razı olacaklarını söylemişlerdi.

Maliye Bakanı George Osbourne da göreve geldiğinden beri yüzde 50lik verginin ergeç indirileceğini söylemiş ama geçen yıl öncelikli olmadığını söyleyerek bunu yapmayı ertelemişti.

Ama geçen yıldan bu yana işveren çevreleri bu verginin düşürülmesi yönünde bir kampanya yürütüyor.

Bunun girişimcilik ve yatırımcılığın önünü kesecek kadar yüksek bir oran olduğunu, buna karşılık hazineye getirisinin çok büyük olmadığını savunuyorlar.

"Zengin vergisi"

Bütçe ile ilgili detayların Bütçe Plan Dairesine gönderilebilmesi için bugün bütçe ile ilgili bütün kararların alınması gerekiyor.

En üst gelir grubundan 2010 yılında İşçi Partisi tarafından yüzde 50ye çıkarılmadan önce yüzde 40 gelir vergisi kesiliyordu.

Koalisyonun Liberal Demokrat ortaklarının şimdi bu oranın yeniden düşürülmesini kabullenmeden önce bazı ödünler istedikleri düşünülüyor.

Bunlar arasında zenginlerin vergi yükünü artırıcı, örneğin bazı vergi muafiyetlerinin kaldırılması ya da en düşük gelir grubunun durumunu iyileştirici, vergiden muaf asgari yıllık gelir eşiğinin yükseltilmesi gibi önlemlerden söz ediliyor.

Liberal Demokratlar ayrıca "konak vergisi" adını verdikleri bir öneriyle belli bir değerin üzerindeki gayri menkule uygulanan verginin yükseltilmesi ve muhtemel bir "zengin vergisi" yoluyla büyük servet sahiplerinin vergi kaçırmasına müdahele edilmesi fikirlerini de öne sürmüşlerdi.

En yüksek gelir grubuna uygulanan yüzde 50'lik gelir vergisi uygulamasının hazineye yılda 2 milyar sterlin ek gelir sağladığı tahmin ediliyor.

Bu vergiyi ödeyenlerin sayısı ise içinde bulunduğumuz mali yıl için ülke çapında 308bin civarında.