BIST 10.705
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.498,50
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de seçim sistemi için referandum

Referandumda, halktan bir bölgede en fazla oy alan adayın milletvekili ilan edildiği mevcut sistemle, adaylar arasında tercih sırası oluşturulacak bir sistem arasında seçim yapması isteniyor.

Abone ol

İngiltere'de seçim sisteminin değiştirilmesi için referandum yapılıyor.

Referandumda, halktan bir bölgede en fazla oy alan adayın milletvekili olduğu mevcut sistemle, seçmenlerin adaylar arasında tercih sırası oluşturabileceği bir sistem arasında seçim yapması isteniyor.

Kamuoyu yoklamaları, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın önerdiği sistemin reddedilebileceğine işaret ediyor.

Önerilen sisteme göre, yüzde 50 oy alan aday o bölgede seçimi kazanacak. Ancak yüzde 50'ye ulaşılamazsa, en az oy alan adaya oy verenlerin ikinci tercihlerine bakılacak ve bu oylar ilgili adaylara dağıtılacak.

Yine yüzde 50'ye ulaşılamazsa bu kez sondan bir önceki adayın tercihlerine bakılacak ve bu işlem, adaylardan biri yüzde 50 oya ulaşana kadar ya da yeniden dağıtılacak oy kalmayana kadar tekrarlanacak.

Partilerin tavrı

Liberal Demokratlar mevcut sistemde birçok oyun boşa gittiğini, küçük partilerin cezalandırıldığını ve partilerin aldıkları oy oranın çıkardıkları milletvekili sayısına yansımadığını söylüyor ve yeni sistemin seçimleri adil kılacağını savunuyor.

Koaliyonun büyük ortağı Muhafazakar parti ise mevcut sistemin denenmiş bir sistem olduğunu, genellikle istikrarlı hükümetler çıkardığını, milletvekilleriyle, seçmenler arasında doğrudan bağ kurulmasını sağladığını belirtiyor ve yeni sistemin daimi koalisyonlar dönemini başlatacağını öne sürüyor.

Muhafazakar Parti ayrıca, bu sistemin dünyada sadece Avustralya ve birkaç küçük ülkede uygulandığını ve çok karmaşık olduğunu vurguluyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise bu konuda bölünmüş durumda. Partinin lideri yeni sistemi savunuyor ama partinin önde gelen bazı isimleri mevcut sistemden yana.

Ülke genelinde seçim sistemiyle ilgili referandumun yanısıra, İngiltere'de belediye meclis üyelikleri, Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya'da da bölgesel parlamento seçimleri yapılıyor.