BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,82
ALTIN 2.389,92
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de işsizlik yeniden artış sergiliyor

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre İngiltere'de işsiz sayısı geçen yılın son çeyreğinde 2,5 milyona ulaştı. İngiltere ekonomisinin 2010'un son çeyreğinde binde beş oranında küçüldüğü açıklanmıştı.

Abone ol

İngiltere'deki işsizlerin sayısı, geçen yılın son çeyreğinde 44 bin artarak 2,5 milyona ulaştı.

Ulusal İstatistik Bürosu ONS'nin verilerine göre genç yaştaki işsizlerin sayısı ise rekor düzeyde artış sergileyerek 66 binden 965 bine çıktı; buna göre 16 ila 24 yaşlarındaki her beş gençten biri işsiz.

İngiltere'de işsizlik oranları yüzde 7,9 düzeyinde seyrederken genç işsizlerin oranı yüzde 20,5'i buluyor.

İşsizlik maaşı bağlanması için başvuruda bulunanlara geçen ay 2400 kişi daha eklendi, bu rakam 1 milyon 460 bine ulaştı.

1992'den bu yana bir başka yüksek düzey de tam zamanlı iş bulamadıkları için yarı zamanlı çalışanlarda gözlendi.

Bu durumdaki insanların sayısı ise 44 bin artarak 1 milyon 190 bine çıktı.

İngiltere hükümetine göre bu son veriler işsizliğin belli bir denge tutturmaya başladığına işaret ediyor.

İstihdamdan sorumlu bakan yardımcısı Chris Grayling, "Önümüzde uzun bir yol var, bu verilerin düşmeye başladığını görmek istiyorum ama son bir kaç ayda durumun yatıştığına dair kanıtlar ortada, bir önceki çeyrekte gördüğümüz artışlar da yok" diye konuştu.

Geçen yılın son çeyreğinde 40 bin istihdam olanağı oluşmuştu. Bu genellikle, ekonomide iyileşmeye ve özel sektörün istihdam yaratmaya başladığına işaret ediyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin istihdamdan sorumlu gölge bakanı Liam Byrne ise rakamlara bakıldığında, hükümetin istihdam yaratma konusunda özel sektöre güvenemeyeceğini savundu.

Yüksek enflasyon oranları

Ancak Ulusal İstatistik Bürosu ONS, bunların büyük bölümünün geçici işler olduğuna, sadece 8 binin yeni pozisyon olduğuna işaret etti.

Bir çok uzman, kamu sektöründeki işten çıkarmalar nedeniyle bu yıl işsizlik oranlarının artabileceği tahmininde bulunuyor.

Uzmanlar, işsizlik oranlarının düşebilmesi için, ekonominin yıllık yüzde 2 oranında büyümesi gerektiğinde birleşiyor.

İngiltere ekonomisinin 2010'un son çeyreğinde binde beş oranında küçüldüğü açıklanmıştı.

İktisatçılar, bu yılın ilk çeyreğinde büyüme rakamlarının artmasını bekleseler de, bu yıl gayrı safi milli hasılada artışın yüzde 2'ye ulaşmasını bekleyen pek yok.

İngiltere'de Ocak ayında yıllık enflasyon da yüzde 4'e çıktı. Aralık'ta bu oran 3,7 idi.