BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,72
ALTIN 2.408,21
HABER /  DÜNYA

İngiltere süperleri seçti

Margaret Thatcher ile Clement Attlee, 20. yüzyılın en iyi İngiliz başbakanları seçildi.

Abone ol

İngiliz BBC tarih dergisinin yaptığı araştırmaya göre, Margaret Thatcher ile Clement Attlee, 20. yüzyılın en iyi İngiliz başbakanları seçildi.

Araştırmasının siyasi temellerden ziyade, uzun vadede İngiliz toplumunu biçimlendirme kapasitesini temel aldığını belirten tarihçi Francis Beckett, 1979 ile 1990 arasında iktidarda olan ''Demir Leydi'' lakaplı muhafazakar Margaret Thatcher'ın araştırmada 5 tam puan aldığını, çünkü kendisinden sonraya bir toplum miras bıraktığını ve toplumu da tamamen farklı bir toplum haline getirdiğini belirtti.

Araştırmaya göre, Thatcher ile birlikte birinciliği, 1945 ile 1951 yılları arasında başbakanlık yapan ve döneminde sanayiyi geniş çaplı millileştiren, sağlık ve sosyal güvence sisteminin yaratıcısı olan İşçi Partili Clement Attlee paylaştı. İngilizlerin büyük çoğunluğunun 2002'de ''bütün zamanların en büyük İngilizi'' olarak seçtiği Winston Churchill'in ise dördüncü sırada yer aldığını ortaya koyan araştırmada, şimdiki Başbakan Tony Blair de listede 12. sırada yer aldı.

İngiliz toplumunun gelişimine büyük katkıları olmasına rağmen Blair'in listede bu kadar gerilerde kalmasının nedeni ise Irak savaşına girme kararına bağlanıyor. Araştırmayı yapan Beckett, bu konuya ilişkin olarak, ''Hiç kuşku yok ki bugün özel sektör devlet okullarının ve devlet hastanelerinin idaresinde bile mevcut, Muhafazakarlar da bu gelişmeyle hemfikir ve bu değişim göreceli olarak kalıcı, ancak Irak savaşına muhalefetin yanı sıra bu savaşa giriş nedenleri olarak ortaya koyulan gerekçelerle bu savaşı haklı çıkarmak için ortaya koyulan gerekçelerin aynı olmaması, Tony Blair'in vizyonunu benimsetmekteki kapasitesini bitirdi hem de büyük olasılıkla kalıcı bir biçimde'' diyor.