BIST 10.183
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.388,57
HABER /  GÜNCEL

'İngiltere ekonomisi 3. çeyrekte büyüdü'

İngiltere Ticaret Odası, İngiltere ekonomisinin üçüncü çeyrekte yeniden büyümeye başladığını açıkladı.

Abone ol

İngiltere Ticaret Odası, İngiltere ekonomisinin üçüncü çeyrekte yeniden büyümeye başladığını açıkladı.

Ticaret Odası, 7 bin 593 firma üzerinde yaptığı araştırmanın, Temmuz ila Eylül aralığında ekonominin yüzde 0,5 oranında büyüdüğünü gösterdiğini, böylece son üç çeyrek devam eden daralmanın sona erdiğini bildirdi.

Oda yetkilileri, İngiltere'nin resmi istatistik kurumu Ulusal İstatistik Ofisi'nin ülkenin bütün dönem boyunca resesyonda olduğuna dair "karamsar tahminine" katılmadıklarını açıkladı.

Ancak, İngiltere'nin finansal sorunlarının çözülmesinin tahmin edilenden daha uzun süreceği belirtildi.

Ticaret Odası, ekonomik büyümeyi canlandırmak için altyapı yatırımlarının artması ve ivedilikle bir "ticari bankasının" kurulması gibi ek tedbirler alması yönünde hükümete çağrıda bulundu.

Ticaret Odası baş ekonomisti David Kern, "İngiltere'nin kamu finansmanındaki arızayı gidermek planlanandan daha uzun zaman alacaktır" dedi ve şöyle devam etti:

"Resmi tahminlere rağmen ekonominin hâlâ büyümekte olduğuna inanıyoruz; ama bu büyüme yavaşlıyor. Şimdi yatırımları ve güveni taze tutmak için acil tedbirlere, uzun vadeli radikal bir büyüme planına ve bütçe açığını azaltma konusunda taahhüde ihtiyacımız var."

104 bin firmayı temsil eden Oda, gelecekteki kâr ve ciro konusunda üyelerinin güveninin 2011 sonlarındaki seviyeye düştüğünü belirtti.

Ticaret Odası, büyümeyi canlandırmak amacıyla 20 bin küçük ölçekli işletmeye yatırım yapma ve işlerini büyütme konusunda tavsiyelerde bulunulmasını içeren bir yardım paketi öneriyor.

Birçok ekonomist Londra Olimpiyatları ve başka gelişmeler sayesinde ekonominin üçüncü çeyrekte toparlanacağını öngörüyordu.

Geçen hafta, ikinci çeyrekte İngiltere ekonomisinin yüzde 0,4 düzeyinde bir daralma gösterdiği ve bunun tahmin edilenden daha az olduğu açıklanmıştı.