BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,57
ALTIN 2.384,97
HABER /  GÜNCEL

İngiliz Premier Ligi'nin mali portresi

İngiliz Premier Ligi'nde futbolculara ödenen maaşlar 2009-2010 sezonunda yüzde 68 artarak rekor düzeylere çıktı.

Abone ol

Uluslararası mali denetim şirketi Deloitte'un futbol dünyasında finansman üzerine hazırladığı son rapora göre, İngiliz Premier Ligi'nde futbolculara ödenen maaşlar 2009-2010 sezonunda yüzde 68 artarak rekor düzeylere çıktı.

Premier Lig'in en başarılı ekibi olan Manchester United'ın gelirinin yüzde 46'sı maaşlara gidiyor.

Ligin en zengin ekibi olan Manchester City'dde ise bu oran yüzde 107'e ulaşıyor.

Toplam maaş ödemesi en yüksek olan ekip 2002-2003 sezonundan bu yana olduğu gibi Chelsea.

Milyarder Rus işadamı Roman Abramoviç'in sahibi olduğu Londra ekibi oyuncularına 2009-2010 sezonunda 174 milyon sterlin maaş ödemiş.

Deloitte raporu, aynı sezonda Premier Lig ekiplerinin yüzde 2 artışla, ilk kez 2 milyar sterlinin üzerine çıktığını kaydediyor.

Ancak Deloitte'dan Dan Jones maaşların ulaştığı düzeyin kaygı verici olduğu ve FIFA'nın yeni kuralları çerçevesinde bu durumun gündeme getirilmesi gerektiği kanısında.

Jones ligin alt sıralarındaki ekiplerin bütçe disiplinine sahip olduğunu, ligin tepesindekilerin de gelirlerinin yüksek oluşu sayesinde maaşların bütçe içindeki payını kontrol altında tutabildiklerini ancak orta sıralardaki ekiplerin zorda olduğunu söylüyor.

Deloitte uzmanı FIFA'nın yeni mali kuralları gereği Chelsea ve Manchester City'nin maaş ödemelerini aşağı çekmesi gerekeceğini de belirtiyor.

FIFA'nın yeni kuralları gereğince, bir klübün Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi'ne katılabilmesi için gelirlerinin giderlerini karşılayabilmesi lazım.

Futbolculara ödenen maaşların sürekli artıiı nedeniyle İngiliz Premied Ligi'nde faaliyet marjı yüzde 16'dan yüzde 4' düşmüş durumda.

Diğer yandan İngiltere'de en üstten dört ligin faaliyet zararı Premier Lig'in toplam karlarını aşmış halde.

Bu dört lige katılan 92 klübün toplam 2009-2010 sezonundaki toplam zararı 600 milyon, borçları da 3,5 milyar sterlin civarında.

Avrupa genelinde, en büyük beş lig olarak kabul edilen, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa liglerinde toplam gelirler rekor düzeye çıkarak 7,5 milyar civarına ulaşmış.