BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.434,73
HABER /  GÜNCEL

'İngiliz polisi ayaklanmada silah kullanmalıydı'

Ağustos ayında çok sayıda işyerinin yağmalanması ve ateşe verilmesiyle ilgili bağımsız komisyon raporunda, 'Polis, ateşli silah kullanma yetkisine başvurabilirdi' denildi.

Abone ol

İngiltere polisi, Ağustos ayında yaşanan ayaklanmalar sırasında etkisiz kalmak ve gereken durumlarda ateşli silahlara başvurmamakla eleştirildi.

Londra'da başlayıp ülkenin diğer kentlerini saran olaylar sırasında çok sayıda işyeri yağmalanmış, binalar ve araçlar ateşe verilmişti.

Polis, daha sonra binden fazla kişinin gözaltına alındığı olaylara seyirci kalmakla suçlanmıştı.

İngiliz polisinin performansını değerlendiren bağımsız bir kuruluşun raporunda, "Polisin, insan hayatının risk altında bulunduğu durumlarda, örneğin binalar kundaklanırken ateşli silah kullanması meşru olurdu" denildi.

Basınçlı su, plastik mermi

Raporda, bundan sonra yaşanabilecek benzer olaylarda polisin basınçlı su ve plastik mermi kullanmayı da düşünmesi gerektiği vurgulandı.

Değerlendirmede ayrıca, toplumsal olaylarda polisin takınacağı tavırla ilgili açıkça belirlenmiş kurallar konulması çağrısında bulunuldu.

Raporda Eylül ayında 2 bin kişiyle yapılan bir araştırmaya da atıfta bulunuldu.

Araştırma, kamuoyunun plastik mermi ve basınçlı su gibi önlemlere destek verdiğine işaret ediyor.

Geçen Pazartesi günü İngiliz Parlamentosu'ndaki bir komisyon ise, bu yöntemlerin tehlikeli olabileceğini ve masum kişilere de zarar verebileceğini belirtmişti.