BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
HABER /  GÜNCEL

İngiliz futbolunda ırkçılık tartışması

İngiltere Premier Ligi'nde çeşitli takımlardan bir dizi siyah futbolcu ırkçılık karşıtı tişörtleri giymeyi reddetti.

Abone ol

İngiliz futbolunda ırkçılık tartışmaları yeniden alevlendi.

Geçtiğimiz haftasonu İngiltere Premier Ligi'nde çeşitli takımlardan bir dizi siyah futbolcu "Kick It Out" oluşumunun hazırladığı ırkçılık karşıtı tişörtleri giymeyi reddetti.

"Kick It Out" oluşumunun parasal destek gördüğü kurumlar arasında Premier Lig'in yanısıra, İngiltere Profesyonel Futbolcular Birliği, işbirliği yaptığı kurumlar arasında da Avrupa çapında çalışan "Futbol Irkçılığa Karşı" oluşumu var.

Yaptıkları organizasyonlarla ırkçı tezahuratların önüne geçmeyi, bu yöndeki istismarları en aza hatta mümkünse sıfıra indirmeyi amaçlıyorlar.

Bazı siyah oyuncuların, tişörtleri giymeyerek, eylemi boykot etmesinin nedeni gerek bu kurumun gerekse diğerlerinin ırkçılıkla yeterli düzeyde mücadeleyi etmediğini düşünmeleri.

Örneğin Joleon Lescott, kendisine ırkçı sözler söylediğini belgelemesine karşın Emre Belözoğlu'nun ceza almadığını öne sürerek bu kurumun aktivitilerine 2007'den beri katılmıyor.

Protestocuların başında gelen Manchester United yıldızı Rio Ferdinand'ın kardeşi Anton Ferdinand, geçen yıl John Terry tarafından ırkçı sözlerle rahatsız edilmişti.

Terry, çıkarıldığı mahkemede aklandı fakat federasyondan 4 maç ceza aldı ve bir miktar para ödeyecek.

Muhtemelen Rio Ferdinand bu cezayı yetersiz buldu ve daha önce benzer tecrübeler yaşayan futbolcular da bu görüşe katıldı.

Ferdinand'ı başlıklara taşıyan, hocası Alex Fergusın'ın kendisini eleştirmesi oldu.

Kimi yorumcular, beyaz bir hocanın siyah oyuncusunu ırkçılık karşıtı girişime destek vermediği için eleştirmesindeki ironiye dikkat çekerken, kimileri Ferguson'ın tavrını eleştiriyor.

Bazı yorumculara göre Ferninand protestosunda haklı, kimi yorumculara göreyse protestosunun ne kadar haklı olduğundan bağımsız olarak protesto hakkı saklı.

Ferguson'ın Ferdinand'a bu tür bir tepki vermeye hakkı olmadığı yorumları yapılıyor.

Oyuncuları protestoya katılan diğer bazı takımlar, bunun oyuncuların takdirine kalmış bir şey olduğunu bildirdi.

Bugün kırk ve üzeri yaşlarda olan eski siyah yıldız oyuncular ise, ırkçılık açısından şu andaki durumun, kendilerinin top koşturduğu dönemle karşılaştırılamayacak düzeyde iyi olduğunu söylüyor.