BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,68
ALTIN 2.411,67
HABER /  GÜNCEL

BP ile Rosneft arasında TNK-BP satış görüşmesi

İngiliz petrol devi BP ile Rus kamu işletmesi Rosneft arasında BP'nin TNK-BP'deki % 50 hissesinin satışı ile ilgili "ileri düzeyde" görüşmeler yapıldığı bildirildi.

Abone ol

İngiliz petrol devi BP ile Rus kamu işletmesi Rosneft arasında, BP'nin TNK-BP'deki % 50 hissesinin satışı konusunda "ileri düzeyde" görüşmeler yapıldığı bildirildi.

BP satış konusunda henüz bir anlaşma yapılmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

BP'nin bir grup Rus milyarderi ile kurduğu bir ortaklık olan TNK-BP'deki hissesinin 25-28 milyar dolar değerinde olduğu düşünülüyor.

Anlaşmanın bir parçası olarak, BP'nin, devlet işletmesi Rosneft'te % 16 ile % 20 arası bir hisse alabileceği tahmin ediliyor.

Bugün borsalarla ilgili yaptığı bir açıklamada, görüşmelere dair ilk resmi yorumda bulunan BP, "TNK-BP'deki % 50 hissenin Rosneft'e satılması konusunda, ileri düzeyde müzakerelerde bulunduğumuz doğru. Henüz anlaşmaya varılmadı. Anlaşma durumunda yeni bir açıklama yapılacak." dedi.

BP'nin elindeki TNK-BP hisselerini satın alması durumunda, Rosneft, dünyanın en büyük kamu petrol şirketi olacak.

BP bu ortaklıktan kazançlı çıkmış ve hissedarlarına milyarlarca dolar kâr payı aktarmış olmakla birlikte, Rus ortaklarıyla ilişkilerinde sorunlar yaşamıştı.

Rosneft ile yapılacak bir anlaşma, BP'ye Rusya'da varlığını sürdürme, bu ülkedeki dev enerji kaynaklarını çıkarma ve kullanma olanağı sağlayacak.

ABD'de yayımlanan Wall Street Journal gazetesi, Rosneft'in icra kurulu başkanı Igor Sechin'in, bugün Devlet Başkanı Valdimir Putin'e anlaşmanın şartları konusunda bilgi vereceğini duyurdu.