BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.507,47
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Büyükşehir tasarısı kimleri etkileyecek?

13 ilin Büyükşehir olmasıyla ilgili yasa tasarısı kabul edildi. Bu düzenleme değişiklik kapsamına giren illerdeki öğretmenleri nasıl etkileyecek.

Abone ol

13 ilin Büyükşehir olmasını öngören ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' kabul edildi. Peki bu tasarı o illerde öğretmenlik yapanları nasıl etkileyecek? Tasarıya göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak.

Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.

Bu durumda, 13 ilin büyükşehir olunca bu yerlerdeki eğitim kurumlarının hizmet puanları ve zorunlu hizmet kapsamında olup olmadıkları etkilenecek mi?

Bu konuya 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ''Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin" Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesi başlıklı 49. maddesi 3. fıkrasındaki hükümleri açıklık getiriyor.

“Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesi Madde 49/3- Eğitim ve öğretime yeni açılan ya da dönüştürülen eğitim kurumları ile eğitim kurumlarının yer aldığı yerleşim yerlerinin idari bağlılıklarının değiştirilmesi ve benzeri nedenlerden dolayı hizmet alanlarının yeniden belirlenmesi gereken eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağına ilişkin düzenlemeler, her yıl valiliklerin kasım ayı içinde yapacakları teklifler doğrultusunda Aralık ayı içinde Bakanlıkça değerlendirilir ve Bakanlık Tebliğler Dergisinde yayımlanarak Ocak ayında yürürlüğe konulur.”

Bu maddeye göre 13 ilin büyükşehir olması halinde bu yerlerdeki eğitim kurumlarının hizmet puanları ve zorunlu hizmet kapsamında olup olmadıkları etkilenmeyecektir.