BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  POLİTİKA

İngiliz FT'den yine olay Erdoğan yazısı

İngilizi basını yine Erdoğan'ı hedef aldı. İngiliz Financial Times gazetesi bugün Türkiye'ye ilişkin tam sayfa bir analize yer verdi.

Abone ol

1 Kasım seçimlerinin değerlendirildiği Financial Times'daki tam sayfa yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ülkeyi iç savaşa sürüklemekle itham etti.

David Gardner imzalı analizde, Türkiye'nin sandık başına gideceği 1 Kasım seçimleri, başkanlık sistemi tartışmaları, PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar ve Suriye sınırındaki gelişmeler irdeleniyor.

ERDOĞAN'A AĞIR İTHAM

Seçim öncesi anket sonuçlarının, AKP'nin anayasa değişikliği için yeterli çoğunluğu kazanamadığı 7 Haziran'dan çok farklı olmadığını belirten gazete, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buna yanıtı ülkeyi yönetilemez hale getirme riski taşıyor. Türkiye, kaosa sürüklenmenin endişe verici işaretlerini gösteriyor" diyor.

Financial Times gazetesindeki 'İktidarı ele geçirmenin yüksek bedeli' başlıklı analizde yer alan ifadelerin bir kısmı şöyle:

"Kürt sorunun yeniden başlaması, ülkenin Erdoğan'ın hırslarıyla kutuplaştığı, ekonomisinin durgunlaştığı, değer kaybeden para biriminin dış şoklara dayanıksız olduğu ve bölgenin yangın yerine döndüğü bir döneme denk geliyor. IŞİD'in cihatçıları yalnızca Türkiye'nın güney sınırlarına yüklenmiyor, sınırları içinde de saldırılar düzenlemeye başlıyor."

"Analistler, Kasım ayında G20 zirvesine ev sahipliği yapacak Nato üyesi ve AB üyesi adayı Türkiye'nin tek bir adamın hırslarının rehini olma riski taşıdığını söylüyorlar."

Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin 'Türkiye'de yönetim sisteminin fiilen değiştiği ve AKP'nin 400 milletvekiline sahip olmasıyla bu durumun anayasal olarak kesinleştirilmesi gerektiği' yönündeki sözlerini hatırlatıyor.

Cumhurbaşkanı'nın destekçilerinin CHP ile koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalmasıyla erken seçimden başka seçenek kalmadığı görüşünde olduklarını belirten gazete görüşmelere katılan tarafların 'hiç şans tanınmadığını' söylediklerini aktarıyor ve 'Erdoğan'ın gölgesinde kaldıklarını' yazıyor.

"MAHKEMEYE ÇIKARILMA RİSKİ VAR"

Analiz şöyle devam ediyor:

"Son iki yılda otoriterliğine karşı geniş çaplı protestolar, zorlayıcı politikalar ve yakın çevresine kadar ulaşan yolsuzluk soruşturmalarıyla karşı karşıya kalan Cumhurbaşkanı'nın sıkı sıkıya iktidarda kalması lazım, yoksa mahkemeye çıkarılma riski var."

"Ankara'da eski bir resmi yetkili, 'Bu onun için varlık meselesi. Bu ülkede hala hesap verme zorunluluğu var, o da bunu biliyor' diyor."

Gardner, PKK ile çatışmaların yeniden başlamasıyla ilgili olarak da, muhaliflerin 'Erdoğan'ın milliyetçi oyları kazanma ve güneydoğu illerindeki katılım oranını düşürme amacı güttüğü' görüşünde olduğunu yazıyor.

Gerilimin, Erdoğan'ın "Kobani düştü düşecek" sözleriyle başladığını ifade eden yazar, "Kobani kurtuldu fakat çok geçmeden Türkiye'nin güney doğusunda şiddetli ayaklanmalar başladı" diye devam ediyor.

Analizin Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili kısmı da şöyle:

"Türk hava kuvvetleri, Suriye'nin kuzeybatısında IŞİD'i hedef alıyor fakat IŞİD'in PYD'yi Fırat Nehri'nde tuttuğu doğusunu hedef almıyor. Bir hükümet yetkilisi, Türkiye'nin ABD öncülüğündeki koalisyona tam katılım için anlaşmaya varması ve güneyindeki üssü koalisyon savaş uçaklarına açmasıyla bu durumun değişmek üzere olduğunu söylüyor."