BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İngiliz dergisinden AK Parti kehaneti

İngiltere'nin etkin dergilerinden The Economist, 'AK Parti çözülüyor mu?" başlıklı yazısıyla gündemde.

Abone ol

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisi, bu haftaki sayısında “11 yıllık kesintisiz iktidarından sonra AK Parti çözülmeye mi başladı?” diye soruyor.

Dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yardımcısı Bülent Arınç arasındaki “kızlı erkekli evler” gerilimi nedeniyle, bu sorunun daha çok dile getirildiğini yazıyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi’ndeki üst düzey gerilim, Economist dergisinin bu haftaki sayısının da gündeminde.

ERDOĞAN'IN TAVRINDAN BIKTILAR

Economist, Arınç’ın çıkışının AK Parti içinde “Erdoğan’ın tahrik edici söylemine” karşı giderek artan rahatsızlığı yansıttığını aktarıyor. Dergi, “Kimsenin açıklayacak cesareti olmasa da, Erdoğan’ın buyurgan tarzından bıkmış olanlar var” diye yazıyor.

Economist şöyle devam ediyor:

“Arınç istifa edebilir mi? Bu, 2014’te görev süresi dolan Abdullah Gül sonrasında Türkiye’nin halk tarafından seçilecek ilk cumhurbaşkanı olmayı planlayan Erdoğan’ı nasıl etkiler? AK Parti’nin desteğini şu ana kadar kıramayan Türkiye’nin şanssız muhalefet liderleri, sabırsızlıkla bu sorunun yanıtını bekliyor. Muhalefetin büyük coşkuya kapılması için henüz erken."

ARINÇ'IN CESARET GÖSTERİSİ

AK Parti tüzüğüne göre bir milletvekilinin en fazla üç dönem görev yapabileceği kuralını anımsatan dergi, Arınç dâhil 70’e yakın vekilin bu tüzük kapsamında olduğunu belirtiyor. Dergi bu durumun, “Arınç’ın cesaret gösterisini” açıklayabileceğini yazıyor.

Economist, Erdoğan’ın da tıpkı bu nedenle Cumhurbaşkanı olmak isteğini ekliyor ve sürdürüyor:

Aynı zamanda Erdoğan, AK Parti’yi kontrol etmek istiyor. Mevcut anayasa hala yürürlükte. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının yetkililerini artırma girişimi ise başarısız oldu. Cumhurbaşkanı olarak tek umudu, 2015'te milletvekili adaylarının belirlenmesinde söz sahibi olacağı kendisine daha yakın bir halef bulmak. Eski Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel tarafından da benimsenen bu “uzaktan kumanda” yönteminin çok kötü sonuçları oldu.”

ERDOĞAN İLE GÜL MAKAMLARI TAKAS ETSİN

Economist, birçok kişinin, uluslararası düzeyde tanınmış ve sakin tavrı ile bilinen eski dışişleri bakanı Gül ile Başbakan Erdoğan arasında makam takası olmasını istediğini belirtiyor.

Anketlere göre, Gül’ün ikinci dönem için cumhurbaşkanlığına talip olması durumunda Erdoğan’ı yenilgiye uğratabileceğini savunan Economist, Erdoğan’ın başbakanlığı Gül’e devretmek zorunda kalabileceğini belirtiyor.

Economist’e göre, bu tabloda 2014 yerel seçimleri belirleyici olacak.

ERDOĞAN'IN EN BÜYÜK RAKİBİ GÜLEN

Dergi, Erdoğan’ın eski müttefiki ve şu anki en büyük siyasi rakibi Fethullah Gülen’in cemaatini, belirli bölgelerde AK Parti karşıtı en güçlü alternatife yönlendirebileceğine de işaret ediyor.

Başbakanın, Türkiye’nin en etkili ve başarılı siyasetçisi olduğunun inkâr edilemeyeceğini yazan Economist, Erdoğan’ın aynı zamanda en hoşgörüsüz ve en kutuplaştırıcı siyasetçisi olarak da anılabileceğine dikkat çekiyor.