BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

İngiliz büyükelçinin şok Irak raporu

İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi William Patey, hazırladığı raporta karamsar bir tablo çizdi.

Abone ol

İngiltere'nin eski Bağdat Büyükelçisi William Patey, Irak'taki son duruma dair raporunda, demokrasi kavramlarının yerleştirilmeye çalışıldığı Irak'ın iç savaşa sürüklendiğini bildirdi. Patey'nin, Başbakan Tony Blair'e gönderdiği raporu ele geçiren BBC, İngiliz büyükelçinin, İngiltere'nin oturtmak istediği bakış açısının aksine kötümser bir tablo çizdiğini belirtti. Görev süresi bu ay başında sona eren İngiltere'nin eski Bağdat Büyükelçisi Patey, raporda, ''Irak, demokrasiye yönelmek yerine iç savaşa sürükleniyor'' ifadesini kullandı ve Irak'taki Şii milislerin, Hizbullah-Lübnan örneğinde olduğu gibi, ''devlet içinde devlet'' oluşturma çabasında oldukları uyarısında bulundu.


''İç savaş ve Irak'ın bölünme olasılığı bu aşamada, demokrasiye geçiş sürecinden daha başarılı olacak gibi görünüyor'' diyen Patey, ABD Başkanı George Bush'un, ''Irak'ta güçlenen, kendisini koruyabilen ve yöneten bir hükümet'' beklentisinin hayata geçme olasılığına kuşkuya baktığı mesajını verdi.


''Eğer iç savaş ile anarşinin önüne geçmek istiyorsak, Şii lideri Mukteda Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nun 'devlet içinde devlet' oluşturmasını engellemeliyiz'' diyen Patey, her şeye rağmen Irak'taki durumun umutsuz olmadığını, ancak karışıklığın 5 ila 10 yıl sürebileceğini kaydetti. Patey, ilk 6 aydaki gelişmelerin büyük önemi bulunduğuna dikkat çekti.


İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Patey'nin basına sızan raporuna ilişkin açıklama yapmazken, bakanlık sözcüsü, ''Irak güvenlik kuvvetlerinin yeterlilik gücü her gün artıyor'' demekle yetindi. BBC ayrıca, farklı kaynaklardan alınan bilgilere göre, Basra'daki İngiliz askerlerinin, Şii milislere yönelik operasyonları artırma hazırlığında olduğunu belirtti.