BIST 10.471
DOLAR 32,81
EURO 35,18
ALTIN 2.453,00
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Atlantis fırlatma rampasında

Atlantis uzay mekiği, bulunduğu hangardan fırlatma rampasına 7 saatte getirildi.

Abone ol

Atlantis uzay mekiği, dev taşıyıcı platformun üstünde 6.4 kilometre boyunca bakımda bulunduğu hangardan fırlatma rampasına 7 saatte getirildi. 

Florida"daki Cape Canaveral Uzay Üssü civarındaki havanın aşırı yağışlı olması nedeniyle Atlantis"in rampa yerleştirilmesi iki gün geç gerçekleşti. Atlantis, dev bir taşıyıcı platformun üstünde 6.4 kilometre boyunca aylardır bakımda bulunduğu hangardan fırlatma rampasına 7 saatte getirildi. Atlantis"in uzaya gönderilmesi için UUİ"yi yakalaması itibariyle gökyüzünde uygun fırlatma açısı 27 Ağustos"ta başlıyor 13 Eylül"e kadar sürüyor. NASA"nın hava durumunu araştıran uzmanları, bu tarihler arasında ciddi bir fırtına beklenmediğini vurguluyor.


Atlantis uzay mekiği, Şubat 2003"deki Columbia faciasından sonra fırlatılan ikinci mekik olacak. Discovery bir geçen yıl bir kez de bu yıl Temmuz ayında iki kez uzaya başarıyla çıkmıştı. Atlantis"in de uzaya çıkması üç yıldır itibar zedelenmesi yaşayan NASA"nın yaralarını saracak. Daha önce Challenger uzay mekiği de 1986"da yine havada infilak etmişti.

Atlantis 2002"den bu yana bekleyen UUİ"nin genişletilmesi projesi için uzaya çıkıyor. Atlantis mürettebatı UUİ"de yeni bir laboratuvar inşa edecek ve güneş panelleri monte edecek. UUİ"deki daimi personel sayısı Columbia faciasından sonra 2"ye düşürülmüştü. Ancak, Discovery ile birlikte istasyona çıkan ESA astronotu Alman Thomas Reiter üçüncü kişi olarak göreve başladı.