BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İngiliz basınından İklimlere övgü

ABD'den sonra İngiltere’de de gösterime giren ‘İklimler’, İngiliz basınında büyük bir ilgiyle karşılandı.

Abone ol

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’da bugün Peter Bradshaw imzasıyla yer alan bir yazıda, İklimler’in Uzak filmine benzer bir telaşsızlığa sahip olduğuna dikkat çekilirken, Ceylan’dan sanat filmleri ustası olarak söz edildi.

İklimler’in, ‘sinemasal ifadenin olanakları üzerinde mutlak bir ustalık oluşturmuş bir sinemacının eseri’ olduğu vurgulanan yazıda, filmde mutsuzluğu pazarlamak yerine, romantik ilişkilerdeki yabancılaşma ve acı çekme potansiyelleri konusundaki kemikleşmiş inançlara acımasız bir keskinlik getirildiği, aşkın karanlık yüzünün sert ve soğuk bir parlaklıkla incelendiği ifade edildi.

The Times’da ise 7 Şubat’ta yayınlanan Wendy Ide imzalı yazıda, son filmi Uzak’la İngiltere’de başarıyı yakalayan Ceylan’ın, İklimler filminde de benzer derinliği, mahareti ve derin kişisel temaları izlediği belirtildi.

Ceylan’ın aktör olarak hüzünlü bir büyüsü olduğu, ancak yönetmen olarak kendisini yüceltecek bir portre çizmekle ilgilenmediği belirtilen yazıda, filmdeki karakterin zayıf olduğu hatırlatıldı. Yazıda, İklimler’in, son derece ince bir şekilde gözlenmiş, acı verecek şekilde dürüst, derin bir anlayışa sahip kederli bir başyapıt olduğu ifade edildi.

Time Out’ta yer alan eleştiride, İklimler’in, Ceylan’ın artık dünyanın en etkileyici ve kendinden emin yönetmenlerinden biri olduğunu kanıtladığı ve yılın en iyi filmi olduğu belirtildi.

Little White Lies adlı sinema dergisinde ise Orhan Pamuk’un Nobel başarısına atıfta bulunulan bir yazıda, Orhan Pamuk’un Nobelini alırken İsveç Akademisi tarafından söylenen “Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken, kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler keşfetti” sözlerinin aynen yurttaşı Nuri Bilge Ceylan için de geçerli olduğu vurgulandı.

Sight&Sound dergisinde de, Ceylan’ın oyunculuk denemesinin etkileyici olduğu, yine de görüntü ve ses çalışmasının daha etkileyici bulunduğu belirtildi.

İngiliz medyasında ayrıca Film Review, Dazed-Confused, Scotsman, Evening Standart gibi gazete ve dergilerde de, İklimler filmini ilgiyle karşılayan ve öven yazılar yer aldı.