BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,91
ALTIN 2.508,13
HABER /  POLİTİKA

İngiliz ağzındaki Erdoğan baklasını çıkardı

İngiliz dergisi Economist'ten Erdoğan'a ilginç tavsiyeler geldi. Economist 'hıslarından vazgeç iktidarı Gül'e devret' çağrısı yaptı.

Abone ol

İNTERNET HABER - (DIŞ HABERLER) İngiliz Economist Dergisi Dünya 2014 özel sayısında John Peet imzalı Erdoğan'ın ikilemi adlı bir makale yayınladı.

Makalede Erdoğan'a ilginç köşk tavsiyelerinde bulunan dergi, Erdoğan'a hırslarından vazgeçip sembolik cumhurbaşkanlığıyla yetinmesini, başbakanlık görevini de Abdullah Gül'e devretmesini önerdi.

Yazıda Erdoğan'ın imajının tamir edilemeyecek zararlar gördüğü iddia edilerek şöyle deniliyor;
'Türkiye'de geçen yılın sakin geçmesi bekleniyordu, güçlü ekonomik büyüme, belki de yeni bir anayasa. Hiç kimse Mayıs sonunda Taksim'deki Gezi Parkı'nda başlayan protestoları tahmin edemedi' sözleriyle başlarken, 'Sonuçta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imajı büyük olasılıkla tamir edilemeyecek kadar zarar gördü. İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'nı kaçırması belki de bunun sadece bir sonucuydu'.

AKP İKTİDARI ZAYIFLAYABİLİR

Erdoğan'ın gelecek yılın sakin geçmesini umduğunu söyleyen Economist, bunun dört nedenle mümkün olmadığını düşünüyor;

"Birincisi Türkiye'nin iç politikası. Yerel seçimler Mart'ta ve ılımlı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi açısından bir güvenoyu sınavı olarak görülüyor. Muhalif partiler hala zayıf ve bölünmüş halde.

Ancak yine de AKP zayıf kalabilir, başlıca Kürt Partisi de iyi bir sonuç alabilir. Bu durum da, seçmenlerin artık Erdoğan'ın giderek otokratikleşen 10 yıllık iktidarından bunaldığı ve artık değişim istedikleri algısını birden yeniden canlandırıp, AKP iktidarını zayıflatabilir.

Peet'in yazısında anlattığı ikinci nedense, 'Erdoğan'ın büyük ihtimalle yaşayacağı hayalkırıklığı' diye tanımladığı Cumhurbaşkanlığı seçimleri.

Peet şöyle devam ediyor;

ERDOĞAN'IN PLANI BOŞA ÇIKTI

"Bu büyük ölçüde sembolik görevde şimdi Abdullah Gül var. Görev süresi Ağustos 2014'te sona eriyor. 2007'de yapılan anayasa değişiklikleriyle cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından çekilecek. Erdoğan bu görevi istiyor. AKP'nin kendi kuralları 2015'te tekrar başbakan olmasını önlüyor.

Dolayısıyla cumhurbaşkanlığına çok daha geniş yetkiler veren yeni sistemde, Türkiye'nin ilk doğrudan seçilmiş cumhurbaşkanı olmak istiyordu. Amacı iki dönem cumhurbaşkanlığı yapıp, Cumhuriyet'in yüzüncü yılının kutlanacağı 2023'te de Çankaya Köşkü'nde oturmak. 2013'teki eylemler ve hatta AKP içinde Erdoğan'ın otoriter tavrına dair kaygılar planını boşa çıkardı."

ERDOĞAN KOLTUĞU GÜL'E DEVRETME
FİKRİNE ALIŞSIN

Bu noktada Başbakan Erdoğan'ın zorlu bir ikilemle karşı karşıya olduğunu söyleyen Economist yazarı, bu ikilemi de şu sözlerle açıklıyor;

"İktidarda kalmak istiyorsa, dördüncü dönem başbakanlık için AKP'nin kendi kurallarını değiştirmek zorunda kalacak. Bu Türkler'in Erdoğan'ın sultanlarınki gibi bir büyüklük sanrısından daha da kaygılanmalarına yol açar. Diğer yandan, iktidarı bir başkasına, büyük olasılıkla da daha popüler bir isim olan Abdullah Gül'e devretme fikrine alışacak.

John Peet'e göre, bu görev değişimini 'daha idaresi güç' hale getirecek olan da gelecek yılın ekonomik açıdan zorlu geçecek olması.