BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.487,54
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İneklere terkettiğimiz binaya ödül verildi!

Gebze'de Türkiye'mnin en kıymetli arazisine Yapılan Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün inşaatı bitmedi ama Avrupa'dan ödül aldı...

Abone ol

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ndeki binalara 17 yılda 50 milyon dolar harcandığı halde inşaat bitmedi. Öyle ki bazılarının bahçesinde hâlâ inekler otluyor. Öte yandan tamamlanan Çevre Mühendisliği Bölüm Binası, Avrupa Gayrimenkul Ödülü’nü aldı.

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Muallimköy Kampüsü içerisinde yer alan Çevre Mühendisliği bölümü, 1994 yılında Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp tarafından tasarlandı. Bölümün iki binası inşa edilerek hizmete girerken, üç binasının inşaatına verilen bir kararla durduruldu. O günden beri kaderine terk edilen, aradan geçen zaman zarfında da Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlanan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Muallimköy Kampüsü içerisinde yer alan Çevre Mühendisliği Bölüm Binası’nın projesine Avrupa Gayrimenkul Ödülü verilmesi şaşırttı. Projenin mimarı Prof. Dr. Alp, yaşanan süreci

EN KIYMETLİ ARAZİYDİ

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından ABD’deki dünyanın en yetkin teknik üniversitesi MIT’a karşı bir yükseköğrenim ve araştırma kurumu olarak düşünüldüğünü anlatan Prof. Alp, “Bunlardan iki tane yapıldı. Biri İzmir diğeri de Gebze. Bu kurumlar Türkiye’ye bilim adamı yetiştirmek için sadece yüksek lisans ve doktora eğitimi veren araştırma kurumlarıydı. İstanbul’a yakın olan Gebze’deki enstitü, Türkiye için büyük bir şanstı. 3 milyon 800 bin metrekarelik arsası, Türkiye’nin en kıymetli arazisiydi. İzmit Körfezi’nden başlayıp TEM’e kadar uzanıyor. Batı tarafından TUBİTAK MAM var, doğu tarafında ise Türkiye’nin kavşağı diye adlandırılan İzmir ve Ankara’ya ulaşım yolu gidiyor” dedi.

REKTÖRLE BERABER KARAR DA DEĞİŞTİ

Binaların temelinin 1995 yılında atıldığını, 400 bin metrekare kapalı ve 1 milyon metrekare düzenlenmiş açık alan ile bir “Bilimkent” olarak planlanan yerleşke alanına teknoparklar serpiştirildiğini, ödül alan Çevre Mühendisliği Bölümü ve Kimya Bölümleri’nin dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açıldığını dile getiren Prof. Alp, şöyle devam etti:

Kurucu rektör Prof. Dr. Ahmet Ayhan ile birlikte dünyanın birçok üniversitesini ve teknoparklarını inceledikten sonra yüksek teknolojiyi sembolize eden binalar tasarladık. 5 binanın projeleri hazırlandı. Kimya Bölümü, Çevre Mühendisliği Bölümü, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, Rektörlük ve öğretim üyeleri için Akademik Kulüp. Önce Kimya ve Çevre Mühendisliği binaları inşa edildi. Ancak şu anda Elektrik Elektronik Mühendisliği ve rektörlük binası hâlâ zemin seviyesinde inşaat halinde, Akademik Kulüp binası ise kazı yapıldıktan sonra durduruldu. Bugüne kadar 50 milyon dolarlık bir bütçe harcandı. Sonra rektör Prof. Dr. Ayhan görevinden ayrılmıştı. Yeni rektör, sürpriz bir kararla bu kampüs inşaatından vazgeçtiklerini ve şu ana kadar görev yaptıkları geçici kampüs olan Çayırova’daki eski Tarım Orman Bakanlığı’nın yerine dönmek istediklerini ve enstitüyü orada inşa edeceklerini ifade etti. Bu karar bizi şoke etti.

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BİNASINA ÖDÜL

Avrupa Gayrimenkul Ödülleri programında burada projelendirdiğimiz beş binadan bitirilmiş olan Çevre Mühendisliği Bölümü’nün Avrupa Gayrimenkul Ödülü’nü aldığı ve 24 Eylül’de Londra’daki törende plaket verileceğini öğrendiklerini belirten Prof. Dr. Alp, “Şimdi büyük finalde dünya birinciliği için kamu yapıları kategorisinde yarışacağız. Biz kendi eserlerimizi kendi yapılarımızı böyle kaderine terk edip maalesef ahır olarak hizmet vermesine göz yumarken, elalemin bunlara uluslararası ödüller vermesi beni çok duygulandırdı. Biz ineklere terkettik Avrupa ödül verdi” dedi.