BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.427,59
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İneklere ney dopingi!

Fikir lise öğrencilerinin aklına geldi. Ama sonucu verimli oldu.

Abone ol Aydın Sosyal Bilimler Lisesinde öğrenim gören 2 öğrenci, 26 altı gün boyunca sabah ve akşam sağımlarında ney dinlettikleri ineklerin toplam süt verimini 820 kilo arttırdı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) tarafından düzenlenen, liseler arası proje yarışmasına hazırlanan Burak Erol ve Mehmet Ali İşler, ney müziğinin ineklerin doğal davranışlarına ve süt verimine etkisini araştırdı.

Proje için Kuşadası Değirmen Çiftliği sahibi Gürsel Tonbul'un da desteğini alan öğrenciler, ineklerin bulunduğu ağıla dört adet büyük hoparlör ve bir CD çalar yerleştirdi.

İneklere sabah ve akşam süt sağımlarında ney dinleten öğrenciler, ineklerin süt veriminin 26 günde toplam 820 kilo arttığını tespit ettiler.

Proje danışmanı okulun biyoloji öğretmeni Ali İhsan Kırtaş, ney sesinin etkisinin kalıcı olduğunu bu projede tespit etiklerini ifade etti.

Kırtaş, ineklerin neyi dinlerken daha sakin olduğunu ve süt verimlerinin arttığını belirterek, şunları söyledi.

''Ney müziğini kestikten sonra 25 gün boyunca yine inekleri kontrol ettik. Neyin ineklerin süt verimi üzerindeki etkisi kalıcı oldu. Ney müziği olmadan da süt verimleri toplam 854 kilo arttı. Buradan şunu anlıyoruz ki müziğin, ineklerin gerek süt verimleri gerekse davranışları üzerindeki etkisi kalıcı oluyor. Müzik dinleyen inekler daha sakin davranmaya başladı.''

Projeyi gerçekleştiren öğrencilerden Burak Erol, projenin uzun vadede de olsa ülke ekonomisine, hayvan üreticilerine katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.

TAVUKLARA DA OLUMLU ETKİSİ VAR

Proje için 80 gün çalıştıklarını anlatan Erol, hayvan üreticilerine bu projeyi uygulamalarını tavsiye ettiklerini aynı projeyi okulda çalışan bir memurun tavuklar üzerinde denediğini ve olumlu sonuç aldığını ifade ederek şunları söyledi.

''Memurumuza aynı ney CD'sinden verdik. O da kendi tavukları üzerinde denedi. Tavukların daha çabuk yetiştiğini gözlemledi. Normalde 47 günde yetişen tavukların, müzikle 35 günde yetişme devresini tamamladığını bize söyledi. 12 günlük yem parası, 120 YTL kendi cebine kaldı. Memurumuz şimdi aynı projeyi kendi inekleri üzerinde de deneyecek.''