BIST 10.269
DOLAR 32,28
EURO 34,86
ALTIN 2.434,18
HABER /  GÜNCEL

İncirlik Üssü'ne yeni kriterler

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmaya göre, rotasyon amacıyla İncirlik’e gelecek olan askerler sadece piyade tüfeğini taşıyabilecek. İşte İncirlik'e getirilen diğer kri

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in uzatılmasına onay verdiği İncirlik kararnamesinin, Irak ve Afganistan’daki ABD ve İngiliz askerlerinin, üssü rotasyon amaçlı kullanmalarına da izin verdiği ortaya çıktı. Rotasyona, kararnamedeki ‘Genelkurmay Başkanlığı’nca belirlenecek ilkeler ve usuller ile tespit edilecek liman, havaalanı, tesis ve üslerin söz konusu karardaki amaçlar doğrultusunda dost ve müttefik ülkelerce, askeri malzeme, teçhizat ve personel nakli de dahil lojistik destek maksadıyla kullanılması’ ifadesi olanak sağladı.

İSKENDERUN LİMANI DA AÇILIYOR

Kararname, ABD’nin İncirlik dışında İskenderun Limanı’nı da kullanmasına olanak sağlıyor. ABD’nin ölümcül olmayan ancak dev sivil kargo uçaklarıyla getirme imkanı bulunmayan askeri malzemeyi gemilerle İskenderun Limanı’na getireceği bildirildi. Bu yük, limandan karayoluyla İncirlik Üssü’ne götürülecek.

Rotasyonun ne şekilde gerçekleşeceği şöyle belirlendi:

Irak ve Afganistan’da görev süreleri dolan ABD ve İngiltere askerleri ülkelerine geri dönerken ve yerlerine yenileri gelirken, İncirlik’i bir transit merkezi olarak kullanabilecekler.

Askerler üsse sadece üzerlerinde bulunan piyade tüfeği ile gelebilecekler. Bunu dışında ölümcül bir yük taşıyamacaklar.

Askerler İncirlik’te uzun süreli konaklayamayacak. Öncelik askerlerin anında transferine verilecek. Koşullar elvermediğinde kalış süreleri üç-beş günü geçmeyecek.

Askerler İncirlik’te kaldıkları süre içinde üs dışına çıkamayacaklar.

Blok uçuş izni her iki tarafın üzerinde mutabık kaldığı günler ve rota çerçevesinde olacak.

Haber: Uğur Ergan
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr